Ilmalämpöpumpusta tuli ikävä yllätys

Moni ilmalämpöpumpun hankkinut on joutunut tänä talvena pettymään. Laite ei ole säästänyt talvella energiaa toivotusti tai se on voinut jopa hyytyä kokonaan pakkasella. Asiantuntijan mukaan kaikkia pumppuja ei ole edes suunniteltu toimimaan Suomen kylmissä oloissa.

5.2.2011 7:03 | Päivitetty 4.2.2011 17:56

Suomalaisiin pientaloihin on asennettu yli 300 000 ilmalämpöpumppua. Moni asukas on tänä talvena alkanut epäillä, oliko pumppu hukkaostos. Se ei olekaan säästänyt sähköä odotetusti, eikä välttämättä edes toiminut pakkasella. Projektipäällikkö Jari Hokka Suomen omakotiliitosta kertoo, että pettymykset voivat johtua monesta asiasta.

– Osaa lämpöpumpuista ei ole edes tarkoitettu toimimaan lämmityslaitteina, hän kertoo.

Vaikka pumpun toimivuuden eri oloissa, laskennallisen hyötysuhteen ja tehokkuuden pitäisi ilmetä tuoteselosteesta tai ainakin sen myyjältä, ostajat kiinnittävät näihin asioihin vaihtelevasti huomiota.

Hurahtaminen ”Ilmalämpöpumppu 300 euroa” -tarjoukseen voi kostautua.

– Suomeen on tuotu halpamalleja, joita ei ole tarkoitettu toimimaan oloissamme. Jos tällaisia asennetaan toimimaan lämmityslaitteina kovillakin pakkasilla, odotus on väärä, Hokka sanoo.

Euro on hyväkonsultti

Talvella lämmitykseen käytettävän laitteen pitää olla Hokan mukaan tehokas ja hyvänlaatuinen. Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Petri Koivula kertoo, että kaikkien pumppujen hyötysuhde hiipuu kovilla pakkasilla.

Parhaat mallit sammuttavat itse itsensä, kun pakkasta on 28 astetta. Joistakin puhti loppuu jo paljon tätä aiemmin.

– Euro on hyvä konsultti, sanoo Koivula.

Energiansäästöä laskevan asukkaan on melko turhaa tuijottaa pakkaspiikkejä. Koivulan mukaan keskimäärin vuoden käytössä oleva ilmalämpöpumppu säästää ympärivuotisessa käytössä 3000–5000 kilowattituntia. Sähkön hinnasta riippuen tämä voi tarkoittaa 500 euroa vuodessa.

Vielä parinkymmenen asteen pakkasella toimivasta ja tuolloinkin edes vähän energiaa säästävästä laitteesta pitää Hokan mukaan maksaa 1 200–1 500 euroa. Hän vinkkaa kiinnittämään huomiota myös takuuaikaan: parhaimmillaan takuu voi olla viisi tai jopa seitsemän vuotta.

Hyvä asentaja neuvoopumpun käytön

Joidenkin halpamallien yhteydessä saatetaan väittää, että pumpun pystyy asentamaan itse. Jollei ole pätevä ilmalämpöpumpun asentaja, työ kannattaa Hokan mukaan teettää ulkopuolisella. Tällöinkin on syytä tarkistaa, että asentajalla on lupa tehdä työ. Ensi kesänä lupaehdot tiukentuvat ja asennuksen saa tehdä enää vain Turvallisuus- ja kemikaliviraston rekisteröimä yrittäjä.

Ilmalämpöpumpun asentaminen maksaa 500–700 euroa. Hokka huomauttaa, että pätevä henkilö osaa paitsi asentaa laitteen myös neuvoa, millaiseen paikkaan koje kannattaa laittaa, jotta se toimii mahdollisimman hyvin, mutta ei häiritse.

Hyvä asentaja muistaa myös neuvoa miten kone toimii.

– Ilmalämpöpumpun pystyy säätämään väärin. Esimerkiksi automaattiasennossa oleva lämpöpumppu alkaa jäähdyttämään kotia, jos leivinuunista tulee paljon lämpöä. Tällöin energiaa hukataan talvella kodin viilentämiseen, Hokka huomauttaa.

Pyry ja jää jumittaakoneen kun koneen

Aina ei ole pumpun tai asennuksen vika, jollei kone toimi. Hokka korostaa, että pumppuja täytyy huoltaa. Suodattimet pitää puhdistaa kunnolla vähintään kerran kuukaudessa, mieluusti joka toinen viikko. Jos pumppu pyörittää likaista sisäilmaa jatkuvasti, likaa jää myös suodattimeen. Se voi jopa homehtua ja puhaltaa homeista ilmaa huoneisiin.

– Talvella pitää seurata, että ulkoyksikköön ei pääse kertymään liikaa jäätä. Jos se jäätyy tukkoon, laite ei juuri toimi, Hokka sanoo.

Halvimmat mallit eivät sulata itseään ollenkaan tai ainakaan yhtä tehokkasti kuin parhaat laitteet. Toisaalta kovan pyryn jäljiltä mikä tahansa koje voi tarvita puhdistusta.

Ilmalämpöpumppu ei ole mikään osta ja unohda -vehje.

– Ilmalämpöpumppu on erinomainen laite, kun kaikki asiat on tehty kunnolla. Se ei kuitenkaan ole kaikkein helpoin laite käyttää, Hokka sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?