WHO tutkii sikainfluenssarokotteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

WHO tutkii sikainfluenssarokotteen

Maailman terveysjärjestö tutkii suomalaisille annetun sikainfluenssarokotteen suomalaistutkimusten vuoksi. Niillä ilmeni, että rokote lisäsi lasten ja nuorten riskiä sairastua sikainfluenssaan. Rokotteen tehneen Glaxosmithklinen mielestä johtopäätökset on tehty liian aikaisin.

1.2.2011 15:05 | Päivitetty 1.2.2011 15:11

Maailman terveysjärjestö WHO tutkii Euroopan suurimman lääkeyhtiö Glaxosmithklinen sikainfluenssarokotteen. Uutistoimisto Bloombergin mukaan WHO ryhtyy hankkeeseen Suomen terveysviranomaisten rokotteen ja narkolepsian yhteyttä koskevien tutkimusten vuoksi.

Glaxosmithklinen mielestä on liian aikaista vetää johtopäätöksiä, joiden mukaan rokotteella ja narkolepsialla olisi yhteys keskenään. Yhtiön viestintäjohtaja David Daley vastasi Bloombergille sähköpostitse, että yhtiö tutustuu raporttiin.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sikainfluenssarokote lisäsi selvästi lasten ja nuorten riskiä sairastua narkolepsiaan. Sen asettama narkolepsiatyöryhmä pitää tänään julkaistussa väliraportissaan todennäköisenä, että viime talvena annettu Pandemrix-rokotus oli Suomessa ainakin osasyyllinen narkolepsian yleistymiseen 4–19-vuotiailla.

Ryhmän mukaan todennäköisimmin sairaus puhkesi yhteisvaikutuksena jonkin muun tekijän kanssa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n rekisteriin on ilmoitettu 57 sikainfluenssarokotuksen ottamisen jälkeen ilmennyttä narkolepsiatapausta. Miltei kaikki sairastuneet ovat lapsia ja nuoria.

Glaxosmithkline on Daleyn mukaan jakanut yli 31 miljoonaa Pandemrix-annosta yhteensä 47 maahan. Yhtiö on saanut 162 narkolepsiailmoitusta. Näistä 70 prosenttia on Suomesta ja Ruotsista.

Myös THL:n työryhmä toteaa, että narkolepsian lisääntymistä on todettu Suomen ulkopuolella vain Ruotsissa ja Islannissa. Sen mukaan toistaiseksi ei ole viitteitä siitä, että Suomessa käytetyt rokote-erät olisivat narkolepsian takana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?