Portugalin presidentille jatkokausi selvällä enemmistöllä

Portugalin presidentti Anibal Cavaco Silva on valittu toiselle kaudelle selvällä ääntenenemmistöllä. Opposition sosiaalidemokraatteja edustava Cavaco Silva sai vaaleissa 52,9 prosenttia äänistä.

24.1.2011 8:21 | Päivitetty 24.1.2011 8:22

Pääministeri Jose Socratesin sosialistipuolueen ehdokas Manuel Alegre joutui tyytymään 19,7 prosentin osuuteen.

Käytännössä aikaisempi pääministeri ja valtiovarainministeri Cavaco Silva on kuitenkin kannattanut hallituksen säästöohjelmaa, jolla maa yrittää palauttaa markkinoiden luottamuksen taloudenpitoonsa.

Hallitus on esitellyt jyrkimmät budjettileikkaukset kolmeen vuosikymmeneen vakuuttaakseen sijoittajat siitä, että julkisen talouden vaje ja velkaantuminen saadaan kuriin. Apuna on myös julkisen sektorin palkanalennuksia ja veronkorotuksia. Portugali yrittää väistää viimeiseen asti Kreikan ja Irlannin kohtalon eli ajautumisen EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston talousavun kohteeksi.

Portugalin keskuspankki arvioi tammikuun alkupuolella, että maan bruttokansantuote supistuu 1,3 prosenttia tänä vuonna, kun kuluttajakysyntä heikkenee. Hallitus on sen sijaan povannut tälle vuodelle 0,2 prosentin niukkaa kasvua.

Vaikka Portugalin presidentin tehtävä on pitkälti seremoniallinen, käyttää viran haltija myös poliittista valtaa puheissaan. Presidentti voi myös viime kädessä hajottaa parlamentin, kuten Cavaco Silvan edeltäjä teki vuonna 2004.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?