Niinistö Ykkösaamussa: Kriisimaille annettiin rahaa liian helposti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Niinistö Ykkösaamussa: Kriisimaille rahaa liian helposti

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö katsoo, että Suomi ja muut euromaat ovat olleet liian helläkätisiä myöntäessään tukia velkaantuneille maille. Niinistö ei kuitenkaan suoraan vastustanut tukia.

15.1.2011 12:58 | Päivitetty 15.1.2011 12:31

Eduskunnan puhemiehen mielestä Euroopan velkakriisi on ensisijaisesti jokaisen maan oma ongelma. Niinistö ei ole erityisen innokas puhumaan EU:n yhteisestä kriisistä tai euron kriisistä.

Niinistön mukaan esimerkiksi Irlannin tapauksessa EU:n osuus pelastuspotista on enää noin kolmannes, kun Kreikkaa EU auttoi 90-prosenttisesti. Irlannille tukea ovat myöntäneet myös Japani, Britannia ja Ruotsi, joilla on maassa saatavia.

TV1:n Ykkösaamu kysyi Niinistöltä, selviääkö euro kymmenvuotispäiväänsä.

–Selviää. Minusta on harhaa puhua euron kriisistä. Kyse on perin vanhasta ilmiöstä: ylivelkaantumisesta. Aina on ollut niitä, jotka ovat järjestäneet itsensä liriin taloudessa, Niinistö vastasi.

– Yhdysvalloissa on pitkään puhuttu Kalifornian konkurssista, mutta kukaan ei puhu dollarin konkurssista, Niinistö jatkoi Ykkösaamussa.

Niinistö uskoo, että velkatakauksia ja velkaa myöntäneiden maiden on myös vastattava takauksistaan kriisimaille. Niinistön mielestä se olisi oikeudenmukaista.

– Ne maat, joiden rahalaitokset ovat olleet löysäkätisiä myöntäessään lainoja, niin jos sitten asianomainen maa haluaa omia rahalaitoksia pelastaa, niin ottaa sitten harteilleen sen taakan. Suomen kohdalla tämä kaikki tarkoittaisi pienempää vastuuta, Niinistö sanoi Yle Uutisten mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?