Joka neljäs pientalo on homeessa

Joka neljättä pientaloa pitäisi korjata kosteus- ja homevaurion takia. Asuntokaupoissa usein sekä ostajat että myyjät ovat tietämättömiä vaurioista. Aiheuttaessaan terveysongelmia ne johtavat usein raskaisiin oikeusriitoihin.

Kylpyhuoneremontissa tehdään vesieristystä.

14.1.2011 14:20 | Päivitetty 14.1.2011 14:23

Joka neljännessä omakotitalo-, ketju- tai rivitalossa on kosteus- ja homevauriosta johtuva välitön korjaustarve. Usein vauriot tulevat ilmi asukkaiden vaihtuessa ja näiden takia Suomessa on jatkuvasti vireillä satoja asunto-ja kiinteistökauppariitoja. Tämä ilmenee ympäristöministeriön vetämän Kosteus- ja hometalkoot -hankkeen tiedoista.

Kosteus- ja hometalkoilla pyritään parantamaan niin ostajien kuin myyjienkin mahdollisuutta arvioida asuntoon, kiinteistöön tai talopaketteihin liittyviä kosteusriskejä ja varautua niihin.

Talkoiden ohjelmapäällikkö Juhani Pirinen sanoo, että liian monen asunnon korjaustarve tulee esiin ikävänä yllätyksenä, kun asunnon ostaneet sairastuvat tai alkavat oireilla uudessa kodissaan.

– Home- ja kosteusvaurion takia rakennus menettää suuren osan arvostaan. Tällöin asuntokaupan turvan puutteet koskettavat suorimmin ja kipeimmin kuluttajaa, Pirinen kertoo. 

Tarkastus ei useinpaljasta kosteutta

Suomessa on yli miljoona omakotitaloa ja noin 75 000 rivi- ja ketjutaloa. Pirisen mukaan talokauppoihin liittyvät riidat ovat osin epätarkkojen kuntotarkastusten syytä. On tavallista, että osapuolet eivät ole tienneet vaurioista ennen kaupantekoa, vaikka kiinteistö olisi tarkastettu.

Usein myyjä on syytön virheeseen, josta riidassa on kysymys.

– Virhe on voinut syntyä rakennusaikana vuosikymmeniä sitten ja sen arviointi on vaikeaa. pahimmilleen tilanne johtaa pitkään ja raskaaseen oikeusprosessiin, Pirinen sanoo.

Hankkeessa selitetään ensin mitä ongelmia asuntokaupan osapuolten oikeussuojassa, kuntotarkastuksen huomioimisessa ja virhevastuun jakautumisessa on. Sen jälkeen pyritään ehkäisemään riitoja tuomalla kiinteistö- ja asuntokauppaan uusia työkaluja. Myös riskit halutaan nostaa nykyistä selvimmin esiin.

Talkoohanke on avoin asiantuntijoille ja kansalaisille. Palautetta hankkeesta voi lähettää talkoiden kotisivujen kautta www.hometalkoot.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?