Näin asunto ajaa perheen pulaan

Tänä talvena moni perhe joutuu miettimään miten rahat riittävät, kun asumisen kulut kasvavat. Yli miljoona suomalaista kärsii asumisen kalleudesta, vaikka asunnon hankinta olisi alunperin mitoitettu varovaisesti. Katso kuka joutuu pulaan ja miten äkkiä todennäköisyys rahavaikeuksille kasvaa. Pitääkö olla huolissaan, jos kolmannes tuloista menee asumiseen?

14.1.2011 6:01 | Päivitetty 14.1.2011 11:58

Asumisen kallistuminen tuo hetkellisiä toimeentulovaikeuksia jopa raha-asiansa kunnolla hoitaneille perheille.

Vaikka asuntolainakorot ovat nousseet vielä suhteellisen hitaasti, monen taloyhtiön hoitokuluihin on tullut roimia lisäyksiä milloin minkäkin lämmitys-, jäte- tai vesimaksun tarkistusten takia. Ylimääräisistä lumenluonneistakin tulee kevään mittaan äkillisiä lisämenoja.

Kovan rahan vuokramarkkinoilla hintataso on pysynyt sananmukaisesti kovana. Ja esimerkiksi vuokra-asumisoikeusasuntojen vastikkeisiin vuodenvaihde toi monella paikkakunnalla yli kymmenen prosentin korotuksia.

– Tällä hetkellä yli miljoona suomalaista kärsii asumisen kalleudesta, vaikka he olisivat mitoittaneet asuntoa hankkiessaan kulunsa kuinka varovaisesti tahansa, sanoo Asukasliiton puheenjohtaja Pertti Villo.

Ihmisten taloushuolet näkyvät ja kuuluvat hänen mukaansa Asukasliiton neuvontapalveluissa.

Asuntolainojen suuruus ja pidentyvät takaisinmaksuajat ahdistavat velallisia, varsinkin kuin työmarkkinoilla epävarmuuden aika jatkuu.

Valtion ja kuntien tukemilla vuokra-asuntomarkkinoillakin asukkaat ovat yllättyneet erilaisista isoista ja pienistä maksukorotuksista.

– Moni kaupunki peilaa vuokriaan yleiseen vuokratasoon, eikä ota huomioon asukkaiden todellista tämänhetkistä maksukykyä, Villo sanoo.

Varo, jos 30–40 prosenttia tuloista menee asumiseen

Tähän asti muun muassa pankeista on neuvottu, etteivät vuokra-, asuntolaina- tai yhtiövastikekulut saisi viedä kovin paljon yli 25 prosenttia perheen käytettävissä olevista tuloista.

Kaikki muu eläminen on kuitenkin kallistunut sen verran nopeasti, että pienilläkin asumiskuluilla voi tehdä tiukkaa pärjätä.

Tilastokeskuksen laskelmien mukaan  toimeentulovaikeuksia on nyt keskimääräistä useammin jopa sellaisilla kotitalouksilla, joilla asumiseen menee "vain" runsas viidennes nettotuloista. (Katso taulukko jutun lopussa.)

Tällaisia asumiskuluja on pidetty vielä kohtuullisina. Mitä suuremmaksi asumismenojen osuus kasvaa, sitä varmemmin rahahuolet alkavat lähestyä.

– Suomessa on tänä talvena yllättävän paljon ihmisiä, jotka joutuvat oikeasti miettimään millaiseen ruokaan heillä on vuokran tai lainanlyhennyksen jälkeen varaa, Villo sanoo.

Niillä kotitalouksilla, joiden nettotuloista 31–40 prosenttia menee asumiseen, 13 prosentilla on suuria ja 28 prosentilla pieniä toimeentulovaikeuksia.

Kaikkein eniten yleisistä rahavaikeuksista kärsivät ne perheet ja yksinasujat, joilla asumiseen meni yli 40 prosenttia tuloista.

Heikoimmin menee yksinhuoltajilla, asumismuodosta ja asumiskuluista riippumatta. Tilastokeskuksen mukaan joka toisella yhden huoltajan kotitaloudella oli vuonna 2009 vaikeuksia selvitä tavanomaisista menoista.

Tällaisilla asumismenoilla pärjää vielä Asumismenojen ja toimeentulovaikeuksien suhde, kotitaloudet

Asumismenot % rahatuloistaToimeentulovaikeuksissa olevia perheitäNäistä suurissa vaikeuksissa olevia0-10 %11,7 %2,5 %11-20 %21,4 %6,3 %21-30 %33,3 %12,7 %31-40 %42,0 %13,7 %yli 40 %47,5 %17,0 % Lähde: Tilastokeskus 29.12.2010.

Näin koville asuntolaina ottaa

Viime syksynä pankit arvioivat suomalaisperheiden lainanhoitokyvyn pysyneen hyvänä. Heikoin tilanne oli Helsingissä, jossa keskivertoasuntolainan kuukausikulu oli jo liki 800 euroa. Parhaiten lainanhoitokykyä oli porilaisilla ja kotkalaisilla.

Asuntolainan hoitokulut, keskiarvo Helsinki 796 € /kk Espoo 691 €/kk Vantaa 560 €/kk Tampere 489 €/kk Porvoo 486 €/kk Kuopio 421 €/kk Turku 418 €/kk Jyväskylä 400 €/kk Joensuu 388 €/kk Oulu 373 €/kk Vaasa 372 €/kk Rovaniemi 359 €/kk Lahti 358 €/kk Kajaani 323 €/kk Kotka 314 €/kk Pori 307 €/kk Lähde: Nordea 2010

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?