TTL: Ylemmät toimihenkilöt tyytyväisiä työhönsä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

TTL: Ylemmät toimihenkilöt tyytyväisiä työhönsä

Ylemmät toimihenkilöt ja yrittäjät pitävät työtään mielekkäämpänä kuin muut ammattiryhmät, Työterveyslaitoksen tutkimushanke kertoo.

13.1.2011 19:54 | Päivitetty 14.1.2011 8:07

Mitä mielekkäämmäksi työ koetaan, sitä tärkeämpää työ ihmiselle on. Eri työntekijäryhmien kokemukset työn tärkeydestä ja mielekkyydestä vaihtelevat kuitenkin suuresti, kertovat kertovat Työterveyslaitoksen (TTL) Toiveita ja todellisuutta -hankkeen tulokset.

Yrittäjät ja työntekijäasemassa olevat palkansaajat ovat työkeskeisimpiä. Vanhemmille työntekijöille työ on tärkeämpää kuin nuorille.  Naiset ovat innostuneempia työstään kuin miehet.

Työn mielekkyyttä lisäävät muun muassa vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ja työmäärään sekä esimiehen tuki. Työn mielekkyyttä vähentävät muun muassa kiire ja työn epävarmuus. Kun työ on mielekästä, eläkkeelle ei ole kiire, TTL kertoo.

– Vaikka naisten työ oli muuttunut usein huonompaan suuntaan tasa-arvon ja vaikutusmahdollisuuksien suhteen verrattuna miehiin, naiset olivat siitä huolimatta innostuneempia työstään kuin miehet, TTL:n tutkija Liisa Moilanen kertoo tiedotteessa.

– Ylempien toimihenkilöiden ja yrittäjien työ oli mielekkäintä. Työntekijöiden työ oli raskaampaa ja kuluttavampaa kuin muiden ryhmien työ, hän sanoo.

Perinteisestä poikkeavat työnteon muodot, kuten vuokratyöt ovat lisääntyneet. Myös pätkätöissä työ voi olla mielekästä ja hyvin järjestettyä, mutta epävarmuus toimeentulon jatkumisesta haittaa muun elämän hallintaa, selvitys kertoo.

TTL:n Toiveita ja todellisuutta -hankkeessa haluttiin katsoa keskiarvojen taakse ja tutkia työtä ja työelämää eri ryhmien näkökulmasta kuten työntekijöiden, toimihenkilöiden, vakinaisten, ei-vakinaisten sekä eri kieliryhmien näkökulmasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?