PAM: Työnantajien rikkeet rinnastettava työtaisteluihin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

PAM: Työnantajien rikkeet rinnastettava työtaisteluihin

Palvelualojen ammattiliitto PAM sanoo, että työnantajien työtaistelurikkeitä vähätellään.

13.1.2011 20:36 | Päivitetty 14.1.2011 8:06

PAMin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen sanoo, että työntekijöiden työehtosopimukseen kohdistuvat ulosmarssit ja mielenilmaukset katsotaan aina laittomiksi työtaistelutoimiksi. Hänen mukaansa vastaavasti työnantajien rikkomuksia vähätellään, vaikka pienikin työnantajan tekemä rike on suuri yksittäiselle työntekijälle.

Julkunen on puhunut PAMin ammattiosastojen puheenjohtajapäivillä Hattulassa.

PAMin mukaan sillä on selvitettävänä 630 avoinna olevaa työehtosopimuksiin tai työelämän lakeihin perustuvaa erimielisyyttä. Näistä noin puolet koskee palkkasaatavia. Julkunen rinnastaisi nämä työnantajien tekemät rikkomukset laittomiin työtaisteluihin.

– Työnantajajärjestöt ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK ovat vaatineet työntekijöiden työtaisteluoikeuden rajoittamista, vaikka samaan aikaan työnantajat laajalla rintamalla rikkovat työehtosopimusten ja työlakien määräyksiä. Mielestäni työtaisteluihin liittyvän keskustelun ydinasian tulisi olla sen, noudatetaanko sovittuja työehtosopimuksia ja lainsäädäntöä vai ei, Julkunen sanoo.

– Lainsäädäntöä tulisikin uudistaa niin, että työntekijöillä on oikeus työtaisteluun yrityksissä, joissa työnantaja on rikkonut työehtosopimusten tai työlainsäädännön määräyksiä. Nyt lainsäädäntö tukee työnantajien tekemissä palkka- ja työehtorikkeissä enemmän yrityksiä ja omistajia kuin rikkeistä kärsiviä työntekijöitä, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?