"Espanjan romahdus olisi euron loppu"

Euroopan unioni ei pysty pelastamaan Espanjaa, jos se romahtaa. Näin arvioi ekonomisti Christopher Pissarides, joka on yksi talouden Nobelin viime vuonna saaneista taloustutkijoista.

12.1.2011 10:45 | Päivitetty 12.1.2011 14:01

Lontoon School of Economicsissa opettava Christopher Pissarides sanoi Pekingissä, että Espanjan romahdus voi ajaa euron tiensä päähän.

Espanja aikoo huomenna laskea liikkeeseen uutta valtionlainaa ja näin testata sijoittajien luottamusta. Espanjalla on euroalueen maista kolmanneksi suurin budjettialijäämä. Rahoitusmarkkinoilla epäillään sen kykyä selviytyä siitä ja välttää Euroopan unionin hätärahoitus.

Espanjan pääministeri Jose Luis Rodrigues Zapatero yrittää vakuuttaa sijoittajille, että hän pystyy rahoittamaan hallituksensa sitoumukset huolimatta korkeasta työttömyydestä.

– Jos Espanja kaatuu Kreikan tapaan, en usko että Euroopan unionilla on voimavaroja pelastaa se, Pissarides arvioi.

Espanjan pelastamiseksi tarvittaisiin niin suuri määrä rahaa, että Pissarides epäilee, onko Euroopan vahvimmilla valtioilla, erityisesti Saksalla kykyä tai edes halua kerätä moista summaa. Hän arvioi, että päättäjät joutuisivat miettimään tätäkin jykevämpää ratkaisua kuten Espanjan palauttamista väliaikaisesti pesetan käyttäjäksi.

Espanja on euroalueen neljänneksi suurin talous, jolla on enemmän valtionvelkaa kuin kolmella pienemmällä kriisivaltiolla yhteensä.

Monet asiantuntijat ovat toistaneet viime päivinä, että Espanja voi jo olla liian suuri maa muiden euromaiden pelastettavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?