Greenpeace: Neste Oil ehdolla vuoden pahimmaksi yritykseksi

Palmuöljystrategia on nostanut Neste Oilin kärkisijoille Greenpeacen kilpailussa, jossa valitaan maailman vastuuttomin yhtiö.

| Päivitetty

Neste Oil on ehdolla Public Eye Awards -kilpailussa, jossa valitaan vuoden pahin yritys, Greenpeace kertoo tiedotteessaan. Sveitsiläisen Berne Declaration -järjestön ja Sveitsin Greenpeacen järjestämän kilpailun tulokset julkistetaan maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa tammikuun lopussa.

Kansalaisjärjestöt eri puolelta maailmaa ovat valinneet kuusi loppusuoralle päässyttä yritystä, joista yleisö saa äänestää mielestään pahimman.

Neste Oil on ehdolla maailman vastuuttomimmaksi yritykseksi sen suuren palmuöljyn tarpeen takia. AngloGold Ashanti on ehdolla Ghanan kaivostoiminnan ongelmien vuoksi, Axpo ostaa uraania Majakista Venäjältä, BP on listalla Meksikonlahden öljyvuodon takia, Foxconn tuottaa komponentteja elektroniikkateollisuudelle surkeissa oloissa ja Philip Morris on pyrkinyt vesittämään Uruguayn uuden tupakkalain, Greenpeace kertoo.

Neste Oil on ottanut käyttöön Singaporessa maailman suurimman palmuöljypolttoaineen tuotantolaitoksen ja aikoo käynnistää Rotterdamissa toisen yhtä suuren laitoksen. Neste Oilista on Greenpeacen mukaan tullut maailman suurin palmuöljyn käyttäjä.

– Neste Oil on alkanut käyttää suuressa mittakaavassa aikaisemmin lähinnä elintarvikkeena käytettyä palmuöljyä ja öljypalmuplantaasien raivaaminen sademetsiin laajenee ennen kaikkea Indonesiassa. Tämä lisää ilmastopäästöjä ja johtaa uhanalaisten lajien sukupuuttoon ja vakaviin sosiaalisiin ongelmiin, Greenpeace sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?