Tytöt vedättivät toimittajaa

Useimmat Kiinassa vierailleet ihmiset ovat joutuneet huijauksen kohteeksi, olivatpa he tietoisia siitä tai eivät. Minullakin on omakohtaisia kokemuksia klassisista huijauksista ja vedätyksistä, joihin olen mennyt mukaan vastoin parempaa tietoa.

9.1.2011 9:00 | Päivitetty 7.1.2011 17:10

Huijaustempuissa ei yleensä ole mitään uutta, mutta niiden tekeminen on kokonaan oma taiteenlajinsa.

Matkailijoita verotetaan ylihinnoittelulla, turistikauppoihin vievällä opastuksella, liikuttavilla avunpyyntötarinoilla, väärillä vaihtorahoilla, ylipitkillä tai ylihintaisilla taksimatkoilla. Erikseen ovat sitten temput, joiden kohteeksi on valittu tietty henkilö tai ryhmä.Kielletty kaupunki, suosittu vedätyspaikka

Olin viettänyt monta tuntia Pekingin Kielletyssä kaupungissa. Syksyinen päivä oli lämmin ja minua janotti.

Valtavalla, ihmisiä kuhisevalla aukiolla katselin, mistä pääsisin suorinta reittiä oluelle muutaman korttelin päähän, kun tytöt iskivät minuun kiinni.

Kiinalaiset ovat avoimia ja seurallisia. On varsin tavallista, että nuoret kiinalaiset tulevat juttelemaan. Nuoret haluavat käyttää englanninkieltään, ja vanhemmatkin usein tiedustelevat kotimaata ja kyselevät, kuinka kauan vieras on Kiinassa ollut.

Opiskelijatyttöparin jutustelua ei hidastanut ollenkaan, että lähdin kävelemään. He roikkuivat sitkeästi mukana ja juttelivat niitä näitä. He pakkasivat opastamaan minua suuntaan, johon olin muutenkin menossa. Tässä vaiheessa olin jo aika varma, että tytöt olivat töissä. En vaan tiennyt, mistä tempusta oli kyse.

Varmistin, että lompakko ja kännykkä olivat taskussa vetoketjun takana. En ollut kiinnostunut kahvista tai teestä, tarkoitukseni oli käväistä oluella.

Puoli korttelia ennen tuttua kuppilaa tytöt ohjasivat minut ensimmäiseen vastaan tulleeseen "alkoholibaariin". En pannut tarpeeksi topakasti vastaan. Ajattelin, että voin sen oluen sielläkin ottaa – tai kääntyä ovelta takaisin.

Vain yksi askel, loukku laukeaa

Astuimme ulko-ovesta sisään ja hupsista, heti vasemmalla olevaan huoneeseen. Loukku laukesi, vaikka en sitä vielä tajunnutkaan.

Kysyin oluen hintaa, 30 juania, normaali hinta baarissa. Tytöt tilasivat oluen ja teen. Pienessä huoneessa oli puoli tusinaa tuolia ja pöytä, joka oli täynnä koristeita ja pari pahvilautasellista sipsejä.

Oluen juotuani pyysin laskua. Selvisi, että olin vuokrannut koko huoneen vaikka loppupäiväksi. Sipsitkin olivat tosi kalliita. Lasku oli 390 juania.

Protestoin, enhän ollut tilannut kuin yhden oluen enkä aikonut maksaa koko laskua. Päädyimme kompromissiin.

Maksoin puolet ja tytöt, jotka sitkeästi esittivät köyhiä opiskelijoita, maksoivat toisen puolen. Maksaminen ei näyttänyt tyttöjä rasittavan, miksi se olisikaan, saivathan he rahansa korkoineen takaisin.

Myöhemmin ymmärsin, että tällainen ”kompromissi” on tyypillistä näissä vedätyksissä. Se lienee hinnoiteltu valmiiksi laskuun.

Toinen tytöistä saatteli minut vielä seuraavaan kulmaan varmistaen, että poistun paikalta. Parinkymmenen euron ravintolalasku ei saattanut minua vararikkoon, mutta vieläkin se ottaa päähän. Nolottaa. Tiesin mitä on tapahtumassa, mutta silti minua jujutettiin.

Kiskurihinnat suomalaisia halvempia

Tämä ei suinkaan ollut ensimmäinen kertani kiinalaishuijauksen kohteena, vaikka ylihinnoiteltuja tuotteita ja muutamia kiskurihintaisia taksimatkoja ei otettaisi lukuun. Suomalaishintoihin verrattuna kiskurihinnatkin ovat yleensä kohtuullisia.

Ulkomaalaiselle Kiina on ainakin toistaiseksi hyvin turvallinen maa. Täällä voi liikkua vapaasti lähes missä vain pelkäämättä joutuvansa väkivallan kohteeksi.

En ole ainoa ulkomaalainen, jolle temppu on onnistuttu tekemään. Taika on siinä, kuinka se tehdään, mutta silti vanhoihin temppuihin sortuminen nolottaa. Eipä silti, eivät kiinalaisetkaan ole mitenkään automaattisesti suojassa huijareilta.

Kiinalainen klassikko: Kallista teetä

Amerikkalainen ystävä, joka puhuu kiinaa aika hyvin, sortui klassiseen teehuonehuijaukseen. Hän oli menossa Kiinassa ennenkin vierailleiden vanhempiensa kanssa museoon Shanghaissa. Museo oli kuitenkin suljettu.

He seisoivat museon edessä, kun kolme opiskelijaa tupsahti paikalle juttelemaan. Ystävä sai treenata kiinan kieltä, kun taas vanhempien kanssa juttelevat harjoittivat englannintaitoaan.

Kohta oltiin teehuoneessa, jossa tarjoilija täytti pikkuruisia kuppeja ennätysvauhtia. Muutaman kierroksen jälkeen ystävän äiti, asianajaja koulutukseltaan, hoksasi kysyä tarkoittiko hinta aina yhtä kupillista.

Ystävän jälkikäteisanalyysi tilanteesta ole, että nämä ”opiskelijat” onnistuivat hajottamaan tilanteen niin, että voivat itse ohjata tapahtumia.

Ystävän isä, kokenut Kiinan kävijä, kävi kuumana. Hän ei suostunut maksamaan 600 juanin laskua, mutta löi pöytään kolme sadan juanin seteliä ja käveli ulos. Netistä löytyy lähes täsmälleen samanlaisia kokemuksia vaikka kuinka paljon.

Erinomaista sampea päivän hintaan

Teahouse-huijaus on yksi ravintolavedätyksen alalaji. Tähän mennessä en ole vielä eksynyt kenenkään tuntemattoman kanssa teehuoneelle, mutta olen kerran maksanut Pekingissä lounaasta lähes 600 juania. Summa oli yli kymmenen kertaa enemmän kuin tavallinen ravintolalounaamme.

Tuttavan kautta tilattu yksityinen taksi, jonka olimme vuokranneet käydäksemme Kiinan muurilla, vei meidät kuskin suosittelemaan ravintolaan lounaalle. Olimme vaimon kanssa hyvin tietoisia siitä, että kuski varmaan saa palkkion tuomistaan asiakkaista. Arvelimme, että lounas on kalliin puoleinen ja olimme henkisesti varautuneet maksamaan tuplahinnan.

Laskun suuruus kuitenkin yllätti, mutta ei se muuksi muuttunut, vaikka riitelimme summasta hyvän tovin. Keskustelu oli vaikeaa, sillä ravintolahenkilökunnan vähäinen englannintaito katosi kokonaan. Olimme ravintolan ja kuskin armoilla. Ainoa lohtu oli, että ruoka oli erittäin hyvää. Helsingissä vastaava lounas olisi varmaan tullut vielä kalliimmaksi.

Miellyttävät taideopiskelijat vievät myyntinäyttelyyn

Pekingissä, Xi’anissa, Shanghaissa ja muissa Kiinan suurissa kaupungeissa ulkomaalainen törmää ”taideopiskelijoihin” yhtenään.

Pekingissä jokunen vuosi sitten meitä tuli jututtamaan ryhmä nuoria. Ryhmä keräsi rahaa tehdäkseen opintomatkan Suomeen. He olivat iloisia, kohteliaita, avoimen oloisia, ja he jopa puhuivat muutaman sanan suomea.

Taidekoulu sijaitsi ihan lähellä, ja siellä oli juuri avoinna näyttely. Koulun professori, kuuluisa kalligrafikin sattui olemaan paikalla. Hän kirjoittaisi meidän nimemme kiinalaisin merkein.

Ja kyllähän ”professori” jotain merkkejä suti ruskealle käärepaperille. Seinät olivat täynnä maalauksia, jotka olivat tietenkin myynnissä. Kalliita, kovin kalliita.

Meillä ei ollut pienintäkään aikomusta ostaa mitään. Mutta kuinka ollakaan, jostain löytyi teos, joka oli paljon halvempi. Kohteliaasti kerroimme pitävämme maalauksesta. Vaimoni luuli, että minä haluan ostaa sen. Minä taas pidin suuni kiinni, koska vaimo näytti olevan ihastunut siihen.

Paikalla häärivät opiskelijat onnistuivat jotenkin estämään meidän keskinäisen viestintämme niin, että lopulta kävelimme ulos taulukäärön kanssa. Sillä rahalla ei Suomessa olisi saanut edes pieniä taulun kehyksiä, mutta meitä oli vedätetty.

Seuraavina päivinä törmäsimme moneen kertaan näihin taideopiskelijapartioihin. Opintomatka oli aina suuntautumassa siihen maahan, mistä sanoimme olevamme kotoisin.

Kävelevä nigerialaiskirje tuli Haitista

Samana päivänä törmäsimme Pekingin Wangfujing-ostoskadulla kävelevään nigerialaiskirjeeseen.

– Isäni oli korkea-arvoinen YK-virkailija täällä, mutta joutui tiettyihin ongelmiin, ja hänen piti lähteä maasta pikavauhtia ja nyt minun pitäisi hoitaa hänen rahansa täältä pois. Luuletteko, että te voisitte . . . mies suolsi ymmärrettävää englantia kuin ulkolukuna.   Sanoma oli sanamuotoja myöten tuttu sähköpostien nigerialaiskirjeistä. Tässä vaiheessa olimme jo liikkeellä. Mies seurasi meitä ja jatkoi puhettaan, mutta luovutti melko pian.

Paljon huonommin kävi Saksasta tänne opiskelemaan tulleelle tutulle. Madagaskarilainen nainen sortui ”nigerialaiseen” huijaukseen. Häntä pyydettiin auttamaan pulaan joutunutta afrikkalaisopiskelijaa. Tarvittiin rahaa ja nopeasti. Afrikkalaisiin samaistuva nainen nosti pankista 4 000 euroa.

Häntä kuljetettiin rahan kanssa iltamyöhällä monessa paikassa. Tämän psykologisen valmistelun jälkeen hän luovutti ”avustusrahat” pikatutulleen. Mies, hänen avustajansa ja rahat poistuivat kaupungista tiettävästi seuraavana aamuna. Ilman huijareiden henkilöllisyystietoja poliisi ei voinut tehdä mitään.

Kalliin huijauksen kohteeksi joutunut ei ole mikään tytönhupakko vaan topakka ja pystyvä, yli 40-vuotias nainen. Hän oli altis huijaukselle, sillä hän puolustaa usein afrikkalaisia, jotka kieltämättä joutuvat syrjinnän kohteeksi Kiinassa.

Wikitravel tuntee nolottavat temput

Wikitravel-nettisivuilla on perusteellinen ja hyvin osuva englanninkielinen kuvaus menetelmistä, joilla matkailijoita huijataan. Kuvaukset täsmäävät hämmästyttävän hyvin omiin ja tuttavieni kokemuksiin. Myös ohjeet huijausten välttämiseen ovat päteviä, mutta niiden tiukka noudattaminen voi tehdä matkailusta kankeaa ja tylsää.

Pienestä riskistä huolimatta paikallisiin olosuhteisiin ja ihmisiin tutustuminen on matkustamisen suola. Muutenhan sitä voisi tyytyä nojatuolimatkusteluun.

Temput voivat olla tuttuja, mutta osaavat huijarit jatkavat niiden tekemistä. Länsimaisille Kiinan-kävijöille tempun kohteeksi joutuminen ei usein merkitse rahallisesti paljoakaan, mutta huijauksen kohteeksi joutuminen nolottaa.

Monet ulkomaalaiset ovat herkistyneet huijauksen tai ylihinnoittelun mahdollisuudelle niin paljon, että suuttuvat näkyvästi jo pelkästä epäilystä. Sekin on aika noloa, sillä kymmenen eurosentin ero hinnassa puoleen tai toiseen ei merkitse mitään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?