Söderman Kalevassa: Valta katosi markkinoille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Söderman Kalevassa: Valta katosi markkinoille

Eduskunnasta on tullut avaruusalus, jossa kansaa ei enää ymmärretä. Laman jälkeen tulonjako repesi, eikä hallitus ole kyennyt korjauksiin. Tätä mieltä on eduskunnan jättävä kansanedustaja Jacob Söderman (sd) sunnuntain Kalevassa.

2.1.2011 16:45 | Päivitetty 3.1.2011 11:00

Jacob Söderman, 72, jättää keväällä eduskunnan omasta halustaan. Lähdön kynnyksellä hän suomii hallitusta kansan unohtamisesta ja vallan antamisesta markkinoille.

Kaikki alkoi 1990-luvun lamasta. Sen jälkeen eliitti nousi norsunluutorniinsa ja työväenliike halvaantui. Södermanin mielestä "olisi pitänyt palata pohjoismaisempaan politiikkaan".

– Ei haluttu rajoittaa markkinatalouden käyttöä. Tulonjako repsahti, Söderman sanoo sunnuntain Kalevassa.

Pian entisen kansanedustajan ja demarin mielestä ei ole ihme, että ihmisiä raivostuttavat eläkejohtajien ja valtionyritysten suuret palkkiot. Hänen mukaansa kolmannes kansasta on katkeria.

Vaikka lamasta on kulunut pian jo kaksi vuosikymmentä, ei hallitus ole kyennyt korjaamaan asioita. Tulonjaon kuilu levenee koko ajan.

– Parlamentarismia ei ole yksittäisen kansanedustajan näkökulmasta paljon enemmän kuin Kuubassa. Siellä lait viedään läpi nopeammin, Söderman sanoo Kalevalle, ja toteaa lakonisesti kaiken satavan suoraan perussuomalaisten kannatuslaariin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?