Ekonomisti: Veroedun poisto ei laskisi asuntohintoja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ekonomisti: Veroedun poisto ei laskisi asuntohintoja

Asuntojen hinnat eivät laske, vaikka asuntolainojen korkojen verovähennystä alettaisiin poistamaan asteittain. Sampo Pankin Lauri Uotila arvioi, että Hetemäen työryhmän esityksessä vähennys poistuu niin hitaasti, että se ei juuri vaikuta asuntomarkkinoihin. Vähennyksen poistaminen tekee hänen mukaansa järjestelmästä kuitenkin "puhtaamman".

21.12.2010 14:08 | Päivitetty 21.12.2010 14:13

Sampo Pankin johtava neuvonantaja Lauri Uotila arvioi, että alivaltiosihteeri Martti Hetemäen vetämän verotyöryhmän esittämä asuntolainan korkojen verovähennyksen asteittainen poistaminen ei vaikuttaisi dramaattisesti asuntojen hintoihin.

– Esitetty vähennyksen poisto on niin hidas, että en usko, että sillä on merkittävää vaikutusta.

Verotyöryhmä esitti loppuraportissaan asuntolainan korkojen verovähennyksen supistamista asteittain viisi prosenttiyksikköä vuodessa. Tämä tarkoittaa, että neljän vuoden kuluttua korkomenoista 80 prosenttia olisi vähennyskelpoisia. 20 vuoden kuluttua vähennys olisi poistunut kokonaan.

– Verovähennyksen poistaminen tuntuu pikkuisen ihmisten kukkarossa, mutta jos jotain kiristystä halutaan nykyjärjestelmään, esitetty tapa on mahdollisimman pehmeä, Uotila sanoo.

Vähennystä paljon tärkeämpiä asuntojen hintaan vaikuttavia tekijöitä Uotilan mukaan ovat korkotaso, suhdannenäkymät ja työllisyyskehitys.

Uotila huomauttaa, että asuntolainan korkojen vähennysoikeus ei koske kaikkia suomalaisia, sillä alle kolmasosalla on asuntovelkaa.

Finanssialan keskusliiton mukaan asuntovelallisilla on lainaa keskimäärin 81 800 euroa.

Vähennys ei nytkään täytymatalien korkojen aikaan

Korot ovat olleet hyvin matalia kohta pari vuotta ja sen vuoksi monet asuntovelkaiset eivät ole pysty käyttämään hyödykseen täyttä vähennysoikeutta.

Vähennysoikeus on nyt 1 400 euroa vuodessa yhdeltä veronmaksajalta. Se tehdään pääomatuloista tai alijäämähyvityksenä ansiotulojen veroista.

Kumpikin puoliso saa täyden vähennyksen ja enimmäismäärä nousee lapsista. Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemän seurannan mukaan joulukuun taitteessa lainatarjousten korko oli keskimäärin 2,35 prosenttia. 20 vuodeksi otetussa 100 000 euron annuiteettilainassa pääosa edusta jää näillä koroilla käyttämättä, sillä ensimmäisenä vuonna summasta maksetaan noin 2200 euroa korkoja.

Vähennys tulisi esimerkkilainassa täyteen, jos korot olisivat kolme prosenttiyksikköä nykyistä enemmän eli korkoja maksettaisiin noin 5 000 euroa vuodessa.

– Vähennyksen poiston merkitys kasvaa, jos korot nousevat, Uotila huomauttaa.

Ekonomistit ovat ennakoineet, että vaikka korot kohoavat hiljalleen, ne pysyvät kohtuullisen matalina parikin vuotta.

Ilman vähennystä korkojennousu hillitsee hintoja

Koko vähennyksen poistaminen tekee Uotilan mukaan järjestelmästämme ”puhtaamman”.

– Kun vähennys ei ole enää puskurina, lainakorkojen nousu hillitsee asuntomarkkinoita ja sitä kautta hintojen nousua.

Uotila arvioi, että tuolloin suomalaiset saattavat innostua sitomaan lainaansa pidempiin kiinteisiin korkojaksoihin kuin nyt. Nykyisin pääosa veloista sidotaan lyhyisiin markkinakorkoihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?