Myymälävarkautta estävä sankarimyyjä joutuu vaaraan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sankarimyyjää pitäisi moittia

Entistä useampi myyjä lähtee juoksemaan kaupasta varkaan perään, vaikka turvallisuusohjeet yleensä neuvovatkin, ettei henkeään pidä tällaisen takia vaarantaa. Toiminnan syynä ei ole pelkästään halu sankarimyyjäksi, kirjoittaa Pam-lehti.

17.12.2010 11:55 | Päivitetty 17.12.2010 11:55

Viralliset ohjeet monella työpaikalla neuvovat, ettei työntekijän pidä asettaa henkeään tai terveyttään alttiiksi varkauden estämiseksi. Silti moni kaupan myyjä tekee niin, kertoo Palvelualan ammattiliiton Pam-lehti.

Syynä tähän on lehden mukaan se, että ilmapiiri ja asenteet työpaikalla kannustavat tai jopa rivien välissä velvoittavat myyjiä estämään varkauksia aktiivisemmin.

Turvallisuuskoulutusta antavan Pam:n työsuojelusihteerin Erika Kähärän mukaan on harmillista, että varkaan perään juossut sankarimyyjä saa myönteistä palautetta kyseenalaisesta urheudestaan. Hänen mielestään moisesta toiminnasta pitäisi saada enemminkin moitteet kuin kehut.

– Ei ole myyjän tehtävä lähteä ottamaan varasta kiinni. Omaa terveyttä ei pidä lähteä riskeeraamaan, toteaa myös Pam-lehden haastattelema vartija Petri Korpela.

Varkaiden kiinniotosta ei yleensä makseta palkkioita työpaikalla, mutta varkauden tai näpistyksen ilmoittaminen voi tuoda palkkion joissain paikoissa.

Uhkatilanteet työpaikoilla ovat lehden mukaan lisääntyneet, kun entistä useampi työskentelee yksin ja ikärajavalvonnan lisääntyminen aiheuttaa kiistatilanteita.

Pam:n Kähärän mukaan asiakkaat aiheuttavat uhkatilanteita kaikissa töissä palvelualoilla. Kaupan myyjien lisäksi esimerkiksi siivoojat joutuvat vaarallisiin tilanteisiin. Kähärän mukaan esimerkiksi Helsingin metrossa on ulkomaalaisen näköisiä siivoojia työnnetty liukuportaisiin ja uhkailtu puukolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?