Täällä asuntojen hinnat nousevat eniten

Asuntojen hinnat nousevat seuraavan kolmen vuoden aikana pari prosenttia vuodessa, PTT ennustaa. Hintakehitys näyttää yllättävän samanlaiselta eri kaupungeissa. Katso, miten paljon hinnat nousevat missäkin.

15.12.2010 14:06 | Päivitetty 15.12.2010 14:05

Vanhojen asuntojen hinnat nousevat vuosittain keskimäärin 1,5–2,5 prosenttia seuraavan kolmen vuoden aikana, Pellervon taloustutkimus PTT arvioi tuoreessa asuntomarkkinaennusteessaan.

Tämän vuoden alkupuolella nähtiin patoutuneen kysynnän vuoksi odottamattoman suuri hintapiikki, mutta syksyllä hinnat kääntyivät paikoin jopa laskuun.

PTT uskoo, että Euroopan keskuspankki nostaa korkoa ensimmäisen kerran vasta vuonna 2012 ja silloinkin varsin varovaisesti. Vaikka korot pysyvät vielä pari vuotta matalina, siihen ei kannata tuudittautua.

– Tämä ei ole uusi normaali, vaan vanha normaali odottaa nurkan takana. 4–5 prosentin korko tulee ennemmin tai myöhemmin, PTT:n tutkimusjohtaja Markus Lahtinen luonnehtii korkokehitystä.

Mikä saisi hinnatkääntymään laskuun?

Eri kaupungeissa kehitys näyttää varsin yhteneväiseltä tulevina vuosina (katso taulukko jutun lopusta). Pääkaupunkiseudulle PTT ennakoi suunnilleen kolmen prosentin hintojen vuosinousua seuraavan kolmen vuoden ajalle, mutta muut kaupungit eivät jää tästä juuri jälkeen.

Lahtisen mukaan hintatrendit tuppaavat olemaan samannäköisiä, vaikka paikallisia satunnaisia piikkejä voi joskus esiintyä.

Asuntojen hintojen kääntyminen laskuun edellyttäisi PTT:n ekonomistien mukaan huomattavasti syvempää kriisiä kuin tähän mennessä on nähty. 

Pelkkä nykyisen kriisin pitkittyminen ei vielä riitä horjuttamaan asuntomarkkinoita, sillä se pitää korot matalina. Jos kriisi kärjistyisi pahaksi eli leviäisi Espanjaan sekä laajenisi pankkikriisiksi, se heijastuisi talouskasvuun ja lisäisi työttömyyttä.

Markus Lahtisen mukaan Euroopassa ollaan nyt valmiita koviin uhrauksiin, jotta pankkijärjestelmä pysyy pystyssä ja vakaana. Siksi pankkikriisin todennäköisyys on pieni. Hinnat ovat nousseettuloja nopeammin

Asuntojen neliöhinnat ovat nousseet viime aikoina hieman nopeammin kuin omistusasujien vuositulot. Omistusasuminen on edullisempaa kuin vuokra-asuminen ja näin on ollut lähes poikkeuksetta vuodesta 1990-luvun puolivälistä lähtien.

Helsingissä ja Espoossa vuokralla asuminen oli omistusasumista edullisempaa hetkellisesti vuosituhannen alussa sekä finanssikriisin alkamisen aikoihin.

Korkojen mataluuden vuoksi omistusasuminen on ollut nyt epätavallisen edullista vuokra-asumiseen verrattuna.

– Uskomme, että tilanne jatkuu ennallaan myös lähitulevaisuudessa, ekonomisti Petri Mäki-Fränti sanoi.

PTT uskoo, että kotitalouksien lainanhoitokyky säilyy vakaana seuraavat kolme vuotta, jos korot eivät yllättäen lähde rajuun nousuun. Allaolevasta taulukossa kerrotaan asuntojen keskimääräinen nimellishintojen kasvuvauhti vuotta kohti. Mäki-Fräntin mukaan se on suuntaa antava malli, joka antaa yleistä kuvaa hieman optimistisemman kuvan kuin varsinainen ennuste.

Asuntojen hinnat nousevat tasaisesti Asuntojen hintaennuste 2011-2013

KaupunkiHintojen nousu (prosenttia)   Espoo2,9   Helsinki3,0   Joensuu2,6   Jyväskylä2,8   Kouvola2,3   Kuopio2,7   Lahti2,8   Oulu2,6   Pori2,8   Rovaniemi2,3   Seinäjoki2,7   Tampere2,9   Turku2,8   Vaasa2,7   Vantaa3,0    Lähde: PTT

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?