Joululounas maksaa nyt 50 euroa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

50 euron joululounas on suhdannemittari

Joululounas on hyvä suhdannemittari, ja tänä vuonna se lupaa hyvää. 45–79 euroa ei riitä ravintolan joulupöytään.

1.12.2010 14:21 | Päivitetty 2.12.2010 8:37

Suhdannemittari vailla vertaa on joululounas. Niillä menee nyt niin lujaa, että joululounaita varten perustetaan jouluravintoloita ja asiakkaita lennätetään lounaalle aina Ahvenanmaalle asti.

Eksoottisin paketti on Air Ålandin tarjous (alkaen 228 euroa). Saaristolaishenkinen lounas nautitaan joko Havsiddenin, Silverskärin tai Degersandin ravintolassa. Hinnassa eivät ole vielä mukana juomat.

Meren äärelle pääsee myös Lauttasaaren Piratessa, joka on paikallisen pursiseuran kesäravintola. Siellä pöydän ovat kattavat 3.–23.12. Eat&Joy Maatilatori ja keittiömestari Markus Maulavirta. Kattauksia on parhaina päivinä kolme.

– Osa päivistä on jo loppuunmyyty, mutta tilaa löytyy vielä, ravintoloitsija Tiina Jansson sanoo.

Hänen mukaansa osa varaajista on viimevuotisia asiakkaita. Silloin Jansson ja Olli Vuori tekivät jouluravintolan yhdessä Hans Välimäen Chez Dominiquen kanssa.

Tänä vuonna Välimäki on vienyt ”joulumaailmansa ja -tivolinsa” yhdessä Hotelli Klaus K:n kanssa Bulevardin Rake-saliin 19.11.–21.12.

Piraten joululounaat maksavat 45–56 euroa. Raken joululounaat maksavat 59–79 euroa.

Tarjonnan lisääntymisestä kertoo myös Royal Ravintolat -ketju:

– Tarjontaa on todellakin enemmän. Ravintola Katsomo on uusi paikka, samoin Salutorget. Lisäksi aloitamme jo 1. joulukuuta, kun ennen aloitimme vasta itsenäisyyspäivän tienoilla. Tiettyinä päivinä on kolme kattausta, ravintoloitsija Miia Saari kertoo.

Veroale pitihinnat kurissa

Suhdanne on hänen mukaansa paljon viimevuotista parempi eikä kysyntä riipu vain yritysasiakkaista.

– Firmat päivällä – yksityiset illalla. Itsenäisyyspäivänä ja muina pyhinä perheet ja suvut kokoontuvat monessa polvessa yhteen, hän luonnehtii asiakkaita.

Saaren mukaan kysyntä ei nostanut hintoja.

– Ei ole voinutkaan. Siitä on pitänyt huolen veronalennus. Osassa hinnat ovat laskeneet, Saari vakuuttaa.

Royalin joululounaat saa alle 50 euron, esimerkiksi Kellarikrouvissa (45 euroa), Elitessä (46 euroa), Töölönrannassa (47,50 euroa) ja Katsomossa (48 euroa).

Pikkujoulut on nyt pakko pitää

Myös perinteiset pikkujoulut ovat taas vauhdissa, kun viime vuonna menivät munilleen.

– Etumerkki vaihtui miinuksesta plussaksi. Kun viime vuonna ei järjestetty mitään, nyt on ollut paineita järjestää, ravintola-alan konsultointiin erikoistuneen Actival Oy:n toimitusjohtaja Ari Larnemaa sanoo.

Tällaisia uutisia kuuluu hänen mukaansa ravintoloista:

– Ihan laidasta laitaan. Tosin aina joku yskii, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?