20 000 euroa – tämän verran meillä on eläkepäiviksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

20 000 euroa – tämän verran meillä on eläkepäiviksi

Eläke ei aikanaan riitä, uskoo pääosa työikäisistä ja useimmat pitävät lisäsäästöjä tarpeellisina. Pääosa OP-Pohjolan sijoittajabarometriin vastanneista on säästänyt eläkevuosia varten alle 20 000 euroa.

25.11.2010 12:09 | Päivitetty 29.12.2010 11:55

Suomalaiset ovat varautuneet eläkepäiviin hyvin eri tavoin. 20 prosenttia OP-Pohjola-ryhmän sijoittajabarometriin vastanneista ilmoittaa, että heillä on alle 1 000 euroa säästössä eläkepäivien toimeentuloa varten. 60 prosentilla on eläkesäästöjä korkeintaan 20 000 euroa.

Toisaalta yli kolmanneksella on yli 30 000 euroa ja osalla paljon tätä enemmänkin, koska eläkesäästöjen keskiarvo on 47 000 euroa. Mediaani on selvästi pienempi, 10 000 euroa.

– Jos henkilö jää eläkkeelle 63-vuotiaana ja elää vielä 20 vuotta, 10 000 eurosta ei jää paljon kuukautta kohti, huomauttaa toimitusjohtaja Mika Kivimäki OP-Rahastoyhtiöstä.

Summien suuri hajonta saattaa Kivimäen mukaan johtua siitä, että säästöjä ei kysymyksissä ole määritelty eikä eritelty. Vastaajat ovat siis todennäköisesti ajatelleet asian monin tavoin. On mahdollista, että esimerkiksi 300 000 euron arvoisen velattoman asunnon omistaja on mieltänyt summan eläkesäästökseen.

Niiden osuus, jotka pitävät eläkepäiviin varautumista erittäin tärkeänä tai tärkeänä, on laskenut keväästä, jolloin puhuttiin paljon vapaaehtoisesta eläkesäästämisestä ja eläkeiästä. Silti edelleen 66 prosenttia vastanneista pitää eläkeaikaa varten säästämistä tärkeänä.

Vaikka yhdeksän kymmenestä suomalaisesta uskoo, että eläkeajan toimeentulo muodostuu pääosin lakisääteisestä työeläkkeestä, vain viidennes uskoo sen riittävän. Useimmat barometriin vastanneista eivät ole tyytyväisiä omaan varautumiseensa.

Yhdelle riittää tonni toiselle sata tonnia

Suomalaiset ovat raha-asioissaan turvallisuushakuisia. Silti se, miten paljon varallisuutta pitäisi olla, jotta olo tuntuisi taloudellisesti turvalliselta, vaihtelee kuitenkin hyvin paljon.

Noin neljännes tuntisi olonsa turvalliseksi, jos heillä on 10 000 euron omaisuus, mutta yhtä suuri osuus tuntee tarvitsevansa taloutensa turvaamiseen 100 000 euroa.

Keskimäärin turvallisen suuruisena varallisuutena vastaajat pitävät noin 86 500 euron omaisuutta. Barometriin vastanneilta jää keskimäärin 407 euroa kuukaudessa säästöön. Moni säästää pahan päivän varalle, lomamatkaan tai kodin hankintoihin.

Kivimäki laskee, että jos kuukausittaisten menojen jälkeen yli jäävää summaa ei kulutettaisi, vaan säästettäisiin, menisi liki 13 vuotta ennen kuin säästäjällä olisi suomalaisten keskimääräinen säästösumma kasassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?