Ilmalämpöpumppu voi viedä terveyden

Suositut ilmalämpöpumput voivat muuttua nopeasti melkoiseksi terveysriskiksi. Näin voi käydä, jos käyttäjät uskovat mainospuheisiin laitteiden helppohoitoisuudesta. Kun huolto jää liian vähälle, laite voi pumpata kodin ilmaan muun muassa hometta ja muita epäpuhtauksia.

25.11.2010 6:01 | Päivitetty 26.11.2010 15:31

Suomalaistaloihin asennetut arviolta parisataa tuhatta ilmalämpöpumppua ovat parantaneet monen perheen asumismukavuutta, mutta täysin ilmaiseksi ei tämäkään parannus synny.

Jo jonkin aikaa julkisuudessa on puhuttu pumppujen yleisistä asennusvirheistä, mutta käyttäjäkin voi tumpeloida laitteilla jopa terveytensä kustannuksella.

Pumppujen mainostajat tekevät parhaansa korostaakseen laitteidensa helppohoitoisuutta. Seurauksena pumppujen omistajat eivät välttämättä huomaa huoltaa laitettaan niin usein kuin kaiken järjen mukaan pitäisi.

– Ilmalämpöpumppu vaatii aivan yhtä säännöllistä puhdistamista kuin mikä muukin ilmastointijärjestelmä tahansa, sanoo sisäilma-tutkimusyhtiö Lifan markkinointijohtaja Kimmo Haapalainen.

Vaikka laite humisee kunnolla ja lämmittää nyt ensipakkasilla kuten pitääkin, se saattaa olla sisältä karmeassa kunnossa. Pahimmillaan suodattimiin ja ritilöihin on kertynyt silminnähtävä töhnäkerros, jonka läpi ilma koko asunnossa kiertää.

– Lämmön mukana tuleva tunkkainen haju on yksi merkki siitä, että ilmanvaihdossa ei ole kaikki kunnossa, sanoo Haapalainen.

Helteenpoisto lisäsikosteusvaaroja

Jos jossain huoneessa on jo ennestään joku hajun- tai homeenlähde, pumpun puhallus levittää vaivaa pikkuhiljaa ympäri asuntoa. Laitteiden suodattimet eivät pysty pysäyttämään kaikkia kaasumaisia epäpuhtauksia.

Lisäongelmia on kertynyt sellaisiin asuntoihin, joissa ilmalämpöpumppua käytettiin ahkerasti viilennykseen esimerkiksi viime kesän hellekeleillä.

Normaali asuintalo on rakennettu pitämään ulkoa tunkeva kylmyys poissa sisältä.

– Nyt kylmyys tulikin koneellisesti sisältä ulospäin, joten kyseessä on erilainen tilanne kuin mihin eristeet ja rakenteet on suunniteltu, Kimmo Haapalainen kertoo.

Rakenteisiin on voinut tiivistyä kosteutta, joka on nyt kesästä lähtien muhinut siellä itsekseen.

Puhdistus tarpeen mukaan,ei vain kalenterivuosittain

Lähes kaikkien valmistajien pumpuissa peruspuhdistus onnistuu helposti kotikonsteinkin, jos pumppu ei ole päässyt liian tukkoiseksi.

Jos käyttöohjeissa ei kerrota puhdistamisesta tarpeeksi yksityiskohtaisesti, laitteiden maahantuojilta kannattaa pyytää lisäneuvoja.

Laitteistot pitäisi kuurata vähintään pari kertaa vuodessa, ja tarvittaessa aina jos asunnon lähellä on ollut runsaasti katu-, rakennus- tai siitepölyä tai muita ilmanlaatuun vaikuttavia tekijöitä.

– Liian usein omistajat puhdistavat pumppuja kalenterin perusteella, eivätkä sen mukaan miten laitteet ovat milloinkin likaantuneet, Haapalainen huomauttaa.

Energiansäästökin jäälikaantuneilla laitteilla vähäiseksi. Puhallukseen pitää käyttää enemmän tehoa, sopivalta tuntuvan ilmankierron aikaansaamiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?