Lama ei vähentänyt kasvihuonekaasuja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lama ei näkynyt ilmakehässä

Taantumasta huolimatta kasvihuonekaasujen pitoisuus ilmakehässä kasvoi viime vuonna ennätykseensä. Metaanipäästöt kasvavat, kun ilmasto lämpenee.

24.11.2010 20:05 | Päivitetty 24.11.2010 20:40

Kasvihuonekaasujen pitoisuus ilmakehässä nousi viime vuonna ennätykseensä huolimatta maailmanlaajuisesta taantumasta, maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoi tänään.

Kasvihuonekaasut lisäävät säteilyä ilmakehässä, mikä lämmittää maanpintaa ja aiheuttaa ilmastonmuutosta. Tärkeimmät ilmakehässä pitkään pysyvät kasvihuonekaasut ovat hiilidioksidi, metaani ja dityppioksidi.

Niiden kaikkien pitoisuus on noussut ennätykseensä.

Hiilidioksidi- ja dityppioksidipäästöjen kasvu oli viime vuonna pienempää kuin vuonna 2008, mutta sillä on hyvin pieni vaikutus pitkäaikaisiin pitoisuuksiin. Vaikka hiilidioksidipäästöt loppuisivat kokonaan, hiilidioksidin häviäminen ilmakehästä veisi sata vuotta.

Ilmastonmuutos lisää metaanipäästöjä, jotka lämmittävät lisää

Hiilidioksidi on pahin kasvihuonepäästöjen aiheuttaja. Metaanipäästöt kasvavat sitä mukaa kun mannerjää sulaa ja sateet soilla lisääntyvät. Molemmat ilmiöt ovat ilmastonmuutoksen aiheuttamia. 

WMO:n mukaan näiden luontaisten päästöjen kasvu voi olla syynä siihen, miksi metaani on lisääntynyt ilmakehässä kolmen viime vuoden aikana.

Uhkana onkin kierre, jossa ilmaston lämpeneminen kiihdyttää ilmiötä edelleen.

Noin 60 prosenttia metaanipäästöistä syntyy ihmisen toimista, kuten karjankasvatuksesta, kaatopaikoista ja fossiilisten polttoaineiden hyödyntämisestä.

Tutkimuksen tuloksia tarkastellaan Meksikon Cancunissa ensi maanantaina alkavassa YK:n ilmastokokouksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?