Näin paljon maksaa asumisoikeusasuminen

Asumisoikeusasuntojen korkeat vastikkeet ovat herättäneet keskustelua viime päivinä. Selvitysten mukaan asumisoikeusasuminen voi kuitenkin tulla selvästi halvemmaksi kuin asunnon omistaminen tai vuokraaminen. Se, kuka lopulta hyötyy eniten, riippuu kuitenkin asuntomarkkinoiden kehityksestä.

23.11.2010 11:46 | Päivitetty 24.11.2010 12:26

Viime elokuussa julkaistun selvityksen mukaan asumisoikeusasuja voi selvitä yli 4 000 euroa pienemmillä vuosikustannuksilla kuin asunnon ostanut.

Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemässä selvityksessä vertailtiin esimerkkipariskunnan asumismuotojen kustannuksia kolmessa espoolaisessa saunallisessa 75 neliön kolmiossa.

Asumismuodoista edullisimmaksi paljastui asumisoikeusasuminen, joka päihitti omistusasumisen lainanhoitokustannusten myötä.

Selvityksessä oletettiin, että huoneiston ostaneella on velkaa 85 prosenttia asunnon hinnasta eli vajaa 200 000 euroa ja velan korko viitekorkoineen ja marginaaleineen on 2,2 prosenttia.

Asumisoikeusasunnon omistajalta oletettiin vastaavasti löytyvän 15 prosentin omarahoitusosuus säästettynä, jolloin tarvetta lainalle ei ole.

Näillä oletuksilla vuokralaisen asumiskulut vuodessa nousivat 11 040 euroon ja omistusasujan peräti 13 184–14 918 euroon. Asumisoikeusasuja selvisi 9 003 euron vuosikustannuksilla.

Vastaavaan lopputulokseen Suomen Rahoitustieto päätyi myös viime vuoden lopussa tekemässään selvityksessä. Tuolloinkin asumisoikeusasujan asumiskulut jäivät selvästi muita muotoja pienemmiksi.

Asumisoikeusjärjestelmässä asujalta vaaditaan asukkaalta vaaditaan 15 prosentin omarahoitusosuus asunnon hinnasta. Lisäksi häneltä voidaan pyytää yhdestä kolmeen kuukauden vastiketta vastaava takuusumma.

Asumisestaan asumisoikeusasuja maksaa käyttövastiketta, jonka on tarkoitus muodostua hoito- ja pääomavastikkeista.

Olennainen ero asumismuotojen välillä on kuitenkin se, kenelle asukas kerryttää pääomaa.

Vaikka omistusasujan kuukausimenot voivat olla muita suuremmat, hän saa asuntonsa pala palalta omakseen. Vuokralaiselle taas ei jää mitään.

Asuntojen hintojen nousu voi parantaa omistusasujan sijoitusta olennaisesti ja lasku puolestaan huonontaa sitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?