Nämä asunnot revitään nyt käsistä

Puheet asuntokaupan hyytymisestä tänä syksynä ovat välittäjien mukaan vääriä. Ongelmana on pikemminkin pula myytävästä – osa asunnoista revitään yhä käsistä, välittäjät sanovat. Katso millainen asunto menee nyt parhaiten kaupaksi.

21.11.2010 7:03 | Päivitetty 19.11.2010 20:06

Puheet asuntokaupan hiipumisesta ovat välittäjien mukaan bluffia. He sanovat, että ongelmana on, että myytävää tavaraa ei yksinkertaisesti ole. Erityisen tiukkaa on pääkaupunkiseudulla.

– Pienet asunnot yksiöt ja kaksiot, koska suurin osa talouksista on täällä 1–2 hengen talouksia. Sitten tulevat ihan normaalit perheasunnot, Suomen Kotijoukkueen hallituksen puheenjohtaja Raimo Sarajärvi listaa pääkaupunkiseudun kysytyimmät asuntotyypit.

Juuri nyt markkinoilla näkyy joulun odotus. Ilmiö toistuu joka vuosi marras–joulukuussa, ja näkyy tilastoissa kaupan hiipumisena. Harva haluaa panna oman asuntonsa näytille kesken joulukiireiden.

– Jos juuri nyt löytää mieluisen asunnon, kannattaa tehdä kaupat. Kohta on vähemmän vaihtoehtoja, Sarajärvi sanoo.

– Tarjonta supistuu sellaisen 20 prosenttia. Tilanne on sama joka ainoalla välittäjällä. Ei tämä ole mikään salaisuus. Tämän voi käydä jokainen klikkaamassa itse välittäjien sivuilta.

Sarajärven mukaan rakenteilla oleva uudistuotanto ei tuo helpotusta ennen ensi kevättä, jolloin ihmiset asuntokauppaketjun toisessa päässä pääsevät muuttamaan uudiskohteisiin.

– Uuden asunnon ostaneista osa ei ole vielä pannut omaansa edes myyntiin, hän sanoo.

42–43 neliötä on kuumin

Huoneiskeskuksen kenttäjohtajan Merja Siivosen mukaan halutuin asuntotyyppi on nyt 42–43 neliön kaksio. Tämä pätee hänen mukaansa niin Helsinkiin kuin muihin kaupunkeihin.

– Kun  mennään pieniin kaupunkeihin ja maaseudulle, halutuin kohde on kohtuuhintainen omakotitalo.

Rivitalot vetävät idässä

Kiinteistömaailman Itäkeskuksen myyntijohtaja Jaana Mattsson valittaa kroonista pulaa tavarasta.

– Laajasalossa meni juuri sellainen 300 000 euron rivitalotyyppinen kohde. Veräjänmäessä tuli 440 000 euron kohteesta kymmenen soittoa ennen ensimmäistäkään näyttöä.

– Yleensä teen toimeksiannon kahdeksi kuukaudeksi, mutta kaupat syntyvät parissa viikossa, hän toteaa.

Mattssonin mukaan Itä-Helsingissä ovat nyt kysytyimpiä kaksiot, mutta myös 3–4 huoneen asunnot myyvät hyvin ja rivitalot, joissa on hyvä piha ja hyvät näkymät.

– Kun hinta on alle 500 000 euroa ja paikka hyvä, kysyntä on taattu, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?