Katso kenen eläke on vaarassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Katso kenen eläke on vaarassa

Osa suomalaisista on aidosti vaarassa joutua eläkeläisenä köyhyysloukkuun. Uusi tutkimus paljastaa, että tietyntyyppisten ihmisten työura jää muita useammin liian lyhyeksi. Tämä tarkoittaa helposti muita pienempää eläkettä. Katso, ketkä kuuluvat riskiryhmään.

21.11.2010 6:01 | Päivitetty 21.11.2010 10:37

Kuinka moni meistä ehtii olla töissä tarpeeksi, tienatakseen nykyiseen elintasoon tai edes hyvään toimeentuloon riittävät eläkekertymät?

Nykyisillä yli viisikymppisillä vakitöissä olevilla siihen on vielä mahdollisuus, mutta jo nelikymppisillä alkaa tehdä tiukkaa. Monilla työura on jo ehtinyt pilkkoutua hyvin rikkonaiseksi, kertoo uusi työuraselvitys.

Valtaosalla nykyisistä palkansaajista eläke alkoi karttua 23 ikävuoden jälkeen. Töissä tulee oltua keskimäärin 59,8-vuotiaaksi.

Hallituksen ja elinkeinoelämän mielestä tämä ei ole tarpeeksi, vaan keskimääräistä eläköitymisikää pitäisi jollain keinoilla hilata tuosta ainakin kolmella vuodella eteenpäin.

Tällöin työuran ihanteellinen kesto olisi laskelmissa noussut 40 vuoteen, monella reippaasti ylikin.

Eläketurvakeskuksen tutkijat ovat tarkastelleet suomalaisten todellisia työurien pituuksia, ja havaintojen perusteella hallituksen toivelaskelmat vaikuttavat aika epärealistisilta.

40-vuotinen työura ei edes teoriassa voi toteutua kaikilla. Monella työuraa lyhentää aluksi opiskeluiden venyminen, sen jälkeen toisilla myös lastenhoidossa vietetty aika.

Tutkijat arvioivat, että todennäköinen työura tulee jäämään keskimäärin 35,8 vuoteen, mikäli nykyihmiset jäävät eläkkeelle haluamassaan iässä.

Esimerkiksi lapsia hankkineiden naisten työura jää pakostakin muita lyhyemmäksi. Kolmen tai useamman lapsen perheissä se on yleensä neljä vuotta lyhyempi kuin miehellä.

– Yhteiskunta tarvitsee lapsia, joten lastenhoidosta aiheutuvat menetykset eläkekertymässä pitäisi kohdistaa tasapuolisemmin molempiin vanhempiin, sanoo Eläketurvakeskuksen tutkimuspäällikkö Eila Tuominen.

Rikkonaisin työura onalle viisikymppisillä

Heikoimmassa asemassa ja työuraltaan repaleisimpia ovat tutkimuksessa seulotun 45–64-vuotiaiden ryhmän nuorimmat eli 45–49-vuotiaat ihmiset.

Joidenkin työuraa ovat katkoneet lastenhoidon lisäksi määräaikaiset ja pätkätyösuhteet, joiden välissä on voinut olla erilaisia taukoja.

Myös leskien ja terveytensä heikommaksi kokeneiden ihmisten työurat jäävät todennäköisesti muita lyhyemmiksi. Parhaiten muhkeita eläkkeitä kohti porskuttavat hyvinvoivat, nyt yli 50-vuotiaat miehet.

Vaikka nykyiset nelikymppiset lykkäisivät eläköitymistään, todennäköisesti he eivät ehtisi pidentää työuraansa niin paljon että hallituksen tavoitteet 40 vuoden uraputkesta täyttyisivät.

Kääntäen tämä johtaa siihen, että osa nykyisistä nelikymppisistä joutuu tulemaan toimeen hyvin pieneksi jäävällä eläkkeellä. 36 vuoden uurastuksella saa toki ansaittua kelpo eläkkeen, mikäli palkka on ollut koko uran ajan keskitasoa selvästi parempi.

Kuitenkin huippupalkkoihin yltää vain harva.

Eikä itse ostettu lisäeläketurvakaan riitä kattamaan palkan ja tienatun eläkkeen erotusta. Monet eläkevakuutukset ja -sijoitukset tasoittavat ansiotason pudotusta aikanaan vain muutaman vuoden ajan.

Tutkijoiden mielestä työllisyyskeskustelussa ei kannattaisikaan tuijottaa pelkkään työuran pituuteen ja pidentämistarpeisiin.

Monilla palkansaajilla on erittäin perusteltuja ja yhteiskunnankin kannalta hyödyllisiä syitä siihen, miksi koko aikuisikää ei ole vietetty sorvin ääressä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?