Näin Irlannin asuntokupla puhkesi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tällainen on Irlannin asuntoromahdus

Irlannin asuntohintojen romahdus on ollut maailman suurimpia tänä vuonna ja hintojen lasku vain jatkuu. Kolmessa vuodessa hinnat ovat tulleet alas lähes 40 prosenttia, mutta asiantuntijoiden mukaan tarvittaisiin vielä lähes 60 prosentin pudotus, jotta hinnat olisivat oikealla tasolla. Juuri asuntokuplan puhkeaminen on syynä Irlannin pankkien kriisiin.

­

18.11.2010 13:25 | Päivitetty 19.11.2010 8:36

Irlannin asuntohintojen lasku on valtava.Vuodesta 2007 hinnat ovat olleet vapaassa pudotuksessa, eikä maata ole näkyvissä vieläkään. Tähän mennessä hinnat ovat pudonneet huipulta lähes 40 prosenttia.

Global Property Guiden arvion mukaan Irlannin asuntohinnat laskivat inflaatiokorjattuna lähes 16 prosenttia vuositasolla vuoden toisella neljänneksellä. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä hinnat romahtivat vajaat 19 prosenttia. 

Huhti–kesäkuun hintojen lasku Irlannissa oli Global Property Guiden mukaan suurin maista, jotka olivat mukana tutkimuksessa. Toiseksi eniten hinnat laskivat Liettuassa 15,7 prosenttia. Bulgariassa asunnot halpenivat yli kymmenen prosenttia. 

Nimellinen hintojen lasku Irlannissa oli 17 prosenttia vuositasolla. Vain Ukrainassa lasku oli suurempi, 17,2 prosenttia. 

Asuntokupla puhkesi 2007

Irlannin asuntojen hinnat nousivat enemmän tai vähemmän aina vuoteen 2007 asti. Global Property Guiden mukaan Irlannin asuntohintojen nousu oli yksi Euroopan suurin ja pisin.

Esimerkiksi vuonna 2006 asunnot kallistuivat Irlannissa lähes 13 prosenttia vuositasolla. Se oli neljänneksi suurin nousu Euroopassa. Vuonna 2004 nousu jäi alle yhdeksän prosentin, kun vuonna 2005 hinnat kohosivat yli yhdeksän prosenttia. 

Huikeinta nousukiitoa Irlannissa elettiin 1900-luvun lopulla, kun maan asuntohinnat nousivat reippaasti yli 20 prosenttia vuodessa. 

Maan asuntomarkkinat hyötyivät vahvasta talouskasvusta, maahanmuutosta, asuntolainamarkkinoiden vapauttamisesta sekä anteliaista verohelpotuksista. Nyt kiihokkeet ovat poissa ja asuntohinnat laskevat rajusti. 

Rajut leikkaukset edessä

Irlannin asuntohintojen laskulle ei näy loppua vieläkään. 

Teollisuusmaiden järjestö OECD arvioi selvityksessään keväällä, että Irlannin asuntohintojen olisi laskettava vielä 57 prosenttia ennen kuin hinnat olisivat linjassa kotitalouksien tulojen kanssa. 

Asuntomarkkinoiden ahdinkoa lisää maan hallituksen toimet leikata budjettialijäämää reippaasti. Hallitus on jo ilmoittanut leikkaavansa alijäämään kuudella miljardilla eurolla ensi vuonna. Jo aiemmin se on kertonut säästävänsä 15 miljardia euroa neljän vuoden aikana entisten miljardisäästöjen jatkoksi.

Irlannin valtiovarainministeri Brian Lenihan arvioi, että maan budjettialijäämä supistuu 9,25–9,50 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen ensi vuonna. Tänä vuonna suhdeluku on 11,9 prosenttia.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?