Ennuste: Suomen talous kasvaa lähivuosina vankasti

Teollisuusmaiden talousjärjestö OECD maalaa Suomen talouden tulevaisuudesta lähivuosina suhteellisen valoisan kuvan. Järjestön mukaan ulkomainen kysyntä kannattelee talouden elpymistä ja viennin tilauskirjat ennakoivat kasvun jatkuvan. Samaan aikaan työttömyys on taipunut laskuun.

18.11.2010 12:21 | Päivitetty 18.11.2010 12:24

OECD:n tänään julkistaman katsauksen mukaan Suomen talous kasvaa lähivuosina tasaista kolmen prosentin vuosivauhtia. Tänä vuonna bruttokansantuotteen kasvu on 2,7 prosenttia ja kahtena seuraavana vuonna 3,0 prosenttia.

Toukokuussa OECD ennakoi Suomen talouskasvuksi 1,7 prosenttia tänä vuonna ja 2,5 prosenttia ensi vuonna.

Työttömyyden ennakoidaan olevan tänä vuonna 8,6 prosenttia, ensi vuonna 8,2 prosenttia ja vuonna 2012 enää 8,0 prosenttia. Tuotannon lisääntyessä työttömyys voi laskea nopeastikin.

OECD:n mukaan kotimainen kysyntä on elpymässä hitaanlaisesti, mutta vauhdittuu asuntosektorin investointien lisääntyessä ja varastojen täydentyessä. Yksityinen kulutus kiihtyy kansalaisten luottamuksen lisääntyessä ja tulojen kasvaessa. Myös omaisuusarvojen nousu pönkittää kulutusta, mikä antaa pohjaa tulevien vuosien kasvulle.

Yritysten investointien elpyminen on antanut odottaa itseään, mutta elinkeinoelämän parantunut luottamus voi ennakoida käännettä, kun kapasiteetin käyttöasteet nousevat.

Myös Suomen julkisen talouden asema on suhteellisen vankka verrattuna useimpiin muihin OECD-maihin. Julkisen talouden vaje kohoaa tänä vuonna hieman yli kolmen prosentin bkt-rajan, mikä on seurausta taantumasta ja elvytysmenoista. Jatkossa julkisia menoja on syytä pitää kurissa väestön ikääntyessä, OECD varoittaa.

Riskejä OECD näkee lähinnä Suomen kauppakumppanien taloudessa ja mahdollisesti ylikuumenevassa asuntomarkkinassa, jota ovat kohottaneet alhaiset korot ja ylioptimistiset odotukset asuntojen hinnoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?