Tutkimus: Suomalainen luottaa ruokaansa

Suomalaiset ovat ruuastaan vähemmän huolissaan kuin eurooppalaiset keskimäärin, kertoo tuore Eurobarometri-tutkimus.

17.11.2010 20:13 | Päivitetty 17.11.2010 20:11

Suomalaisista 75 prosenttia ei pidä todennäköisenä sitä, että ruoka voisi vahingoittaa omaa terveyttä. Koko EU:ssa vastaava luku oli 49 prosenttia.

Suomalaisista 57 prosenttia pitää ruokaa turvallisempana kuin kymmenen vuotta sitten, kun koko EU:ssa luku oli 42 prosenttia.

Keskivertoeurooppalaiseen verrattuna suomalaiset ovat enemmän huolissaan epäterveellisestä ja epätasapainoisesta ruokavaliosta ja lihomisesta.

Suurimmat ruokaan liittyvät huolet ovat läpi Euroopan samankaltaisia. Eniten huolehditaan torjunta-ainejäämistä hedelmissä, vihanneksissa tai viljoissa, antibiootti- tai hormonijäämistä lihassa. Myös ympäristömyrkyt, kuten elohopea kaloissa tai dioksiini sianlihassa kauhistuttavat.

Ruokaan ja syömiseen liittyvät mielikuvat ovat ylipäänsä myönteisiä läpi Euroopan. Ruokaan liitetään tuoreus ja hyvä maku sekä ystävien ja perheen yhteinen nautinto pikemminkin kuin siihen liittyvät uhat.

Eurobarometri 2010 -tutkimus toteutettiin 27 EU-jäsenmaassa. Euroopan komission ja elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA)toteuttamaan tutkimukseen osallistui 27 000 yli 15-vuotiasta kansalaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?