Katso miten paisutat asuntolainaasi vahingossa

Sidoitko itsesi vahingossa 60 000 euron asuntolainan lisäksi 200 000 euron velkaan? Rakennusyhtiöt hämäävät yhä useammin asunnonostajia jättimäisillä piilovelkaosuuksilla, ja käärivät vielä hyvät korkotuototkin palkakseen. Näin väittää Kiinteistönvälittäjäliitto.

13.11.2010 7:01 | Päivitetty 12.11.2010 19:33

Kiinteistönvälittäjät ovat sydämistyneet rakennusliikkeille, jotka hämärtävät uudisasuntojen neliöhintoja paloittelemalla niitä yhtiölainaosuuksien taakse.

Esimerkiksi 50 neliön asunto saatetaan myydä nimellisellä, mahdollisimman alas painetulla 60 000 euron summalla. Loput on piilotettu 200 000 euron velkaosuudeksi.

– Ei tässä tietenkään ketään huijata, mutta mielestäni tällainen markkinointitapa hämää kuluttajia tajuamasta asunnon todellista velatonta hintaa, sanoo Kiinteistönvälittäjäliiton hallituksen puheenjohtaja Auli Niskanen.

Räikeimpänä tämä finanssikriisin jälkeen yltynyt hinnanpaloittelumuoti näkyy liiton mukaan pääkaupunkiseudulla.

– Vielä pari vuotta sitten oli tapana, että velkaosuus oli selvästi pienempi kuin myyntihinta. Nyt tämä suhde on kääntynyt päinvastoin, koska rakennuttajat kokevat tämän järjestelyn itselleen edullisempana, Niskanen kertoo.

Kalliimpaa kuinasuntolaina

Useimmiten rakennuttaja mainostaa ostajille, että ensimmäisinä vuosina yhtiölainasta tarvitsee maksaa vain korkoja.

Kun ostaja hurmaantuu edullisesta asunnosta, jossa on paljon velkaosuutta jäljellä, hän ei välttämättä osaa ennakoida miten suureksi kuukausittaiset asumiskulut nousevat sitten kun lyhennyksetkin alkavat pyöriä.

– Velkaa maksetaan pois rahoitusvastikkeena, ja sen korko on yleensä korkeampi kuin mitä pankista otettavalla asuntolainalla olisi. Jostain syystä moni ihminen kuitenkin vierastaa pankin kanssa asioimista niin paljon, että ottaa mieluummin tällaisen kalliimman yhtiölainan, Auli Niskanen ihmettelee.

Esimerkiksi joistain Helsingin arvoalueiden asuntojen velkaosuuksista on peritty tänäkin syksynä 3–4 prosentin korkoja. Uusia asuntolainoja on samaan aikaan voinut saada  pankeista parin prosentin korolla.

Lainanantajalle yhtiövelka merkitsee hyvää ja varmaa korkotuottoa, parempaa kuin monesta muusta sijoituksesta tänä päivänä saisi.

Kovemman hinnan lisäksi yhtiölainalla on vielä ottajalleen toinenkin huono puoli pankin asuntolainaan verrattuna: sen korkoja ei voi vähentää verotuksessa.

Kiinteistönvälittäjiä risoo myös rakennusyhtiöiden tapa irrottaa tonttien osuudet asuntojen ilmoitetuista myyntihinnoista.

– Sekin on yhdenlaista mielikuvilla keinottelua, ja yksi lisätekijä sille miksi pääkaupunkiseudulla säilyy nykyinen korkea hintataso. Kukaan ei huomaa kyseenalaistaa, miten asunnot voivat täällä maksaa näin paljon, Niskanen sanoo.

Väärä nimellishintanäkyy välityspalkkioissa

Välittäjät eivät tietenkään herättele piilohintakeskustelua pelkästään kuluttajavalistussyistä.

Välittäjien kannalta omaa tuotantoaan suoraan myyvät rakennusyhtiöt ovat hintakikkailussaan markkinahäiriköitä.

Ja silloin harvoin kun välittäjä saa uudisasunnon myytäväkseen, hän saa palkkionsa toteutuneen myyntihinnan perusteella. Jos rakennuttaja on leiponut todellista hintaa velkaosuuden sisään, välittäjien odottamat tienestit pienenevät samassa suhteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?