Varo, myrkkytavaroita on kaikkialla

Haitallisia kemikaaleja on löytynyt lukuisista arkipäiväisistä tuotteista, kuten vaatteista, huonekaluista ja nyt myös kassakuiteista. Terveytensä puolesta ei kannata kuitenkaan viranomaisen mukaan pelätä. Kuluttajalla on myös oikeus tietää, jos tuotteissa on käytetty luvanvaraisia kemikaaleja. Se vaatii kuitenkin melkoista aktiivisuutta.

9.11.2010 15:46 | Päivitetty 9.11.2010 16:01

Olemme päivittäin kosketuksissa tuotteisiin, joissa saattaa olla terveydelle haitallisia aineita. Viimeksi julkisuudessa on puhuttu kassakuiteista irtoavasta bisfenoli-A:sta, joka on yhdistetty esimerkiksi syöpiin, diabetekseen ja lisääntymishäiriöihin.

Kassoilla työskentelevien, erityisesti raskaana olevien, suositellaan suojaavan kätensä hanskoilla ja pesevän tiheämmin käsiään.

Joistakin vaatteista on puolestaan löydetty esimerkiksi ftalaatteja, jotka voivat niin ikään aiheuttaa hormonaalisia häiriöitä. Valviran ylitarkastaja Jouni Räisänen kuitenkin rauhoittelee, ettei terveytensä puolesta tarvitse nyt erityisesti pelätä.

Se ei vielä kerro terveysongelmista, jos jostain on löytynyt myrkyllistä ainetta. Paljon riippuu pitoisuuksista ja siitä, pääsevätkö myrkyt ihmisen elimistöön.

Hän muistuttaa myös, että markkinoilla olevat kemikaalit käyvät läpi varsin tiukan seulan.

– Näitä kemikaaliasioita nousee silloin tällöin esille milloin vaatteista, milloin kuiteista, milloin lastentarvikkeista. Kyllähän niitä kemikaaleja on joka paikka täynnä.

Euroopan unionin kemikaaliasetus REACH edellyttää, että kaikista kemikaaleista, joita tuotetaan yli tonni, on kerättävä tiedot vaaraominaisuuksista. Sellaiset aineet määrätään luvanvaraisiksi, jotka aiheuttavat esimerkiksi syöpää, perimävaurioita tai hormonihäiriöitä.

Asetuksen uutuus on se, että kuluttajilla on oikeus saada tietää, jos luvanvaraisia kemikaaleja on käytetty tuotteissa. Käytännössä siis tuotteen myyjän olisi selvitettävä asia esimerkiksi valmistajalta, jos kuluttaja niin haluaa.

T-paidoistalöytyi ftalaatteja

Juuri nämä luvanvaraiset aineet ovat Räisäsen mukaan sellaisia, joita on hyvä välttää. Luvanvaraisiksi ovat menossa esimerkiksi ftalaatit, joita käytetään muun muassa vaatteissa, huonekaluissa, leluissa ja pehmeissä muoveissa.

– Niillä on paljon hormonihäirikköominaisuuksia, Räisänen luonnehtii.

Tänä vuonna Kuluttajavirasto tutki 14 t-paitaa, joista kolmesta löytyi ftalaatteja. Yksi niistä oli lasten Hello Kitty -paita.

Räisäsen mukaan luvanvaraisiksi kemikaaleiksi ollaan luokittelemassa kuusi kemikaalia ja noin kolmekymmentä on tyrkyllä. Räisänen myöntää, että kuluttajalta vaaditaan varsin suurta aktiivisuutta, jos hän haluaa tuotteissa käytetyt myrkyt selvittää.

Euroopan kemikaaliviraston sivuilta tietoa on saatavilla, mutta se on pääosin englanniksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?