Asunto tyhjillään? Pyydä se itsellesi

Pääkaupungin luksusalueilla joka neljäs asunnoista voi lojua tyhjillään. Helsingin asuntolautakunnan puheenjohtajan mielestä asuntojen omistajilta voisi suoraan kysellä, miksi he eivät pane tyhjiä asuntojaan vuokralle. Nuorten pitäisi tässä hänen mukaansa aktivoitua.

1.11.2010 11:56 | Päivitetty 1.11.2010 12:27

Helsingin Sanomat kertoi eilen sunnuntaina, että pääkaupunkiseudulta löytyy arviolta 25 000 tyhjillään olevaa asuntoa. Määrä on kasvussa.

Arvotalojen täyttämissä Kampissa, Eirassa, Kruununhaassa ja Munkkisaaressa tyhjillään saattaa olla jopa neljännes asunnoista. Osa näistä on käyttämättömiä kakkosasuntoja, osa kuolinpesien tai laitoksiin joutuneiden vanhusten omaisuutta, ja osa pitkään myymättä lojuneita uudisasuntoja.

Kaupungin asuntolautakunnan puheenjohtaja ja talonvaltauksista tunnetun Oranssi-järjestön toiminnanjohtaja Vesa Peipinen (vihr.) pitää tyhjien asuntojen suurta määrää haitallisena koko kaupungille.

– Nykyisen asuntopulan aikana se on valtavaa haaskausta. Lisäksi tyhjillään pidettävät asunnot vaikeuttavat myös ympärillä olevien palveluiden menestymistä, kun käyttäjämäärä pysyy vähäisenä, Peipinen sanoo Taloussanomille.

Peipisen mielestä yksityisessä omistuksessa olevia asuntoja ei voi vallata samalla tavalla kuin julkisia autiorakennuksia. Nuorten asunnontarvitsijoiden pitäisi silti ottaa aktiivisesti aloite omiin käsiinsä ja alkaa kolkutella omistajien oville.

– Näiden asuntojen omistajilta voi aivan hyvin mennä kysymään, miksi he eivät pane tätä tilaa vuokralle, jos he eivät itse sitä käytä.

Luksusuudistalotahneuden muistomerkkejä

Esimerkiksi Etelä-Helsingissä seisoo yhä kokonaisia järkyttävän kalliiksi hinnoiteltuja uudiskerrostaloja miltei tyhjillään.

– Tällaiset kertovat paitsi kyseisen rakennusyhtiön virhelaskelmista, myös kaupungin tonttimyyntien lyhytnäköisyydestä ja asuntopolitiikan epäonnistumisesta, Peipinen suomii.

Hänen mielestään kaupunkien pitäisi tässä tilanteessa aktivoitua itse, ja osata seurata mitä asuntomarkkinoilla tapahtuu.

Edellisen laman kaltaisia päättömyyksiä pitää välttää. Jos esimerkiksi tulevaisuudessa pienten rakennusliikkeiden konkursseissa jää puolivalmiita asuntoja tyhjilleen, niitä voisi luovuttaa hartiapankkilaisille tai yhteisöille talkoovoimin rakennettavaksi.

– Huonoin vaihtoehto on, että ne rapistuvat paikalleen ja joutuvat aivan turhaan purettavaksi, sanoo Peipinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?