Tästäkö se alkoi? Asuntohinnat laskevat jo

Asuntojen hintojen nousu on tyssännyt pääkaupunkiseudun kuumentuneilla markkinoilla. Helsingissä hinnat ovat jo laskeneet kevään huipusta – keskustassa vain yksiöiden hinnat ovat enää nousussa. Onko asuntomarkkinoiden käänne tapahtumassa nyt? Puhkeaako kupla? Asiantuntijoiden mukaan nyt voi vasta puhua hintojen nousun pysähtymisestä.

29.10.2010 14:50 | Päivitetty 29.10.2010 16:59

Asuntojen hinnat kääntyivät pääkaupunkiseudulla jo laskuun vuoden kolmannella neljänneksellä. Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat toiseen vuosineljännekseen verrattuna 0,2 prosenttia, vaikka vuodentakaiseen verrattuna nousua oli vielä 9,2 prosenttia.

– Pääkaupunkiseudulla tuli nyt pitkään aikaan ensimmäinen miinusmerkki edelliseen neljännekseen nähden, kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tilastokeskuksesta sanoo.

Lehtinen kuitenkin huomauttaa muutoksen olevan niin pieni, että se mahtuu virhemarginaaliin. Tilastojen tarkennuttua luku voi muuttua saman verran plusmerkkiseksi.

– Ei voi sanoa, että hinnat olisivat laskussa. Ennemminkin voi sanoa, että hintojen nousu on pysähtynyt pääkaupunkiseudulla.

Helsingin keskustassayli prosentin lasku

Helsingin keskustassa hinnat laskivat tuoreen tilaston mukaan 1,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä eli huhti–kesäkuusta. Lehtisen mukaan isompien asuntojen hinnat laskivat, kun taas yksiöiden hinnat olivat edelleen nousussa.

– Kaksiot ja vähän isommat asunnot alkavat pääkaupunkiseudulla nikotella. Nopea nousu viimeisen kahden vuoden aikana tulee jo osittain vastaan.

Muualla maassa asuntojen hinnat jatkoivat 0,9 prosentin nousussa toiseen vuosineljännekseen verrattuna. Esimerkiksi Turussa hinnat nousivat vielä 4,5 prosenttia.

Oulussa hinnat kuitenkin laskivat 0,8 prosenttia, Jyväskylässä 1,2 prosenttia ja Kuopiossa 4,9 prosenttia.

Uusien asuntojen hinnat nousivat yhä myös edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, joskin muualla maassa enemmän kuin pääkaupunkiseudulla. Muu maa seuraa yleensä pääkaupunkiseudun trendiä viiveellä.

Uusissa asunnoissa ongelma on tehtyjen kauppojen vähyys sekä se, että asunnot ovat usein keskenään hyvin erilaisia. Luvut voivat siis heitellä enemmän kuin vanhojen asuntojen tilastot.

Asuntomarkkinoilla ostovoimaei ole kasvanut 

Asuntojen hintataso suhteessa palkkakehitykseen on nyt suunnilleen samoissa lukemissa kuin 80-luvun puolivälissä. Yleiseen hintakehitykseen verrattuna palkat ovat nousseet pitkällä tähtäimellä nopeammin.

– Elintason nousu näkyy monen muun tuoteryhmän ostovoiman paranemisena, mutta asuntomarkkinoilla palkan ostovoima ei ole ainakaan pitkässä juoksussa noussut.

Alueelliset erot ovat Lehtisen mukaan kuitenkin suuret, ja huonoin tilanne on pääkaupunkiseudulla.

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm on sitä mieltä, että markkinatalous ei toimi pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla.

– Jos hinnat nousevat noin paljon, pitäisi tulla enemmän tarjontaa. Muuten käy se tilanne, että nuoret lapsiperheet joutuvat muuttamaan kauas kehyskuntiin.

Työttömyyden kasvuvoisi painaa hintoja

Holm huomauttaa, että asuntojen hintojen kannalta olennaisia ovat  korot, ostovoima ja työllisyys. Ensi vuonna Suomen talouskasvun odotetaan hidastuvan tästä vuodesta. Työllisyystilanteen selvä muutos voisi näkyä asuntomarkkinoilla, mutta Holm ei näillä näkymin usko pudotukseen.

– Uskoisin, että maltillista hintojen nousua tulee tästä eteenpäin. Ei kuitenkaan lähellekään sitä vauhtia kuin viime keväänä. Tulot kasvaa paria prosenttia, joten voisi ennakoida, että mennään sitä vauhtia eteenpäin.

Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa kävi suunnilleen viimevuotiseen tahtiin. Pääkaupunkiseudulla jäädään vilkkaudessa alle viime vuoden lukujen.

– Hintojen kohoaminen on ollut vähän tukkeena kaupankäynnille, Lehtinen sanoo.

Uusien, valmistuneiden kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja on toistaiseksi kertynyt vasta 750, kun viime vuonna niitä tehtiin runsaat 7 500. Elvytystoimina aloitettiin viime vuonna runsaasti valtion tukemaa tuotantoa, mutta vapaarahoitteinen uustuotanto on nyt hyvin pientä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?