Olvi sai potkua Baltiasta – tuloskasvu jatkuu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Olvi sai potkua Baltiasta

Hellekesä janotti kuluttajia erityisesti Baltiassa. Janoisten balttien ansiosta juomayhtiö Olvin tulos kasvoi neljänneksen heinä–syyskuussa vuotta aiemmasta.

29.10.2010 11:17 | Päivitetty 29.10.2010 13:38

Vuoden kolmannella neljänneksellä Olvi-konsernin tulos ennen veroja kasvoi 13,5 miljoonaan euroon 10,8 miljoonasta eurosta. Osakekohtainen tulos nousi 0,21 euroa 1,12 euroon.

Tuloskasvu ei ollut yllätys, sillä yhtiö kertoi ennakkotietoja tuloskehityksestä syyskuun lopulla.

Eniten Olvin tulos parani Baltiassa. Olvin myyntimäärät Baltiassa kasvoivat 17 miljoonalla litralla ja liikevaihto nousi viidenneksen. Kasvun ansiosta Baltian liikevoitto nousi 2,6 miljoonaa euroa. Viron ja Latvian tytäryhtiöissä liikevoitto kohosi yli miljoona euroa, kun Liettuan tyttären liikevoitto kasvoi 0,1 miljoonaa euroa.

Olvin edelleen suurin tuloksen tekijä, Suomen toiminnoista vastaava emoyhtiö paransi liikevoittoaan miljoonalla eurolla 4,9 miljoonaan euroon.

Liikevaihto pysyi sen sijaan lähes viime vuoden vertailukauden tasolla, mutta myydyt juomalitrat supistuivat viisi prosenttia 37 miljoonaan litraan. Olvin mukaan vertailukaudella myyntimäärät olivat normaalia suuremmat ennen viime vuoden lokakuussa voimaantullutta valmisteveron korotusta.

Vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana Olvi on onnistunut nostamaan markkinaosuuttaan alkoholijuomissa ja kivennäisvesissä. Molemmissa nousua on tullut Panimoteollisuusliiton arvion mukaan prosenttiyksikön verran osuuden ollessa 20 prosenttia. Sen sijaan virvoitusjuomissa Olvi on menettänyt asemiaan ja markkinaosuus on laskenut prosenttiyksikön neljään prosenttiin.

Valko-Venäjällä myydyt juomalitrat ja liikevaihto kasvoivat mukavasti vuoden kolmannella neljänneksellä. Sen sijaan liikevoitto supistui hieman. Tosin vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi.

Olvin mukaan Valko-Venäjällä tehdyt investoinnit ja liiketoiminta kokonaisuudessaan ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti.

Olvin yhdeksän kuukauden raportoitu tulos on jo lähes yhtä suuri kuin koko viime vuonna. Näin yhtiön on helppo ennustaa, että koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto tulee kasvamaan merkittävästi vuotta aiemmasta. Viime vuoden vertailukelpoinen liiketulos oli 24,6 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?