Asuntohintojen nousu hidastui

Asuntojen hinnat nousivat peräti 7,8 prosenttia heinä–syyskuussa vuotta aikaisempaan verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu oli nopeinta. Kovin hintahuippu alkaa kuitenkin olla jo ohi. Kevääseen verrattuna hinnat ovat pääkaupunkiseudulla kääntyneet jo laskuun.

29.10.2010 9:05 | Päivitetty 29.10.2010 13:56

Pääkaupunkiseudulla hintojen nousu oli nopeinta. Vanhat kerros- ja rivitaloasunnot kallistuivat pääkaupunkiseudulla 9,2 prosenttia heinä–syyskuussa edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna, kun muualla maassa hinnat nousivat 6,7 prosenttia.

Edelliseen neljännekseen verrattuna asuntojen hintaralli osoittaisi hieman laimenemisen merkkejä.  Hinnat nousivat heinä–syyskuussa 0,4 prosenttia huhti–heinäkuuhun verrattuna. Pääkaupunkiseudulla vanhojen asuntojen hinnat laskivat 0,2 prosenttia, mutta muualla maassa hinnat nousivat 0,9 prosenttia.

Uusien asuntojen hinnat sen sijaan nousivat edelleen reippaasti.  Pääkaupunkiseudulla uusien kotien hinnat nousivat 13,4 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen asuntojen hintatilastosta, joka perustuu verohallinnon kaupankäyntitietoihin.

Rakennuslehti kertoi torstaina, että asuntojen hinnat ovat nousseet pääkaupunkiseudulla jo liikaa – ja vaarallisin seurauksin.

Uusien asuntojen kauppa on suorastaan romahtanut Vantaalla, jossa hinnat nousivat kesäkuusta 7,6 prosenttia. Tämä aiheutti osittain sen, että uusien asuntojen myynti putosi kesä–lokakuussa peräti 27 prosenttia.

Vastavalmistuneiden asuntojen keskineliöhinta oli Tilastokeskuksen mukaan heinä–syyskuussa 3068 euroa koko maassa. Pääkaupunkiseudulla neliöhinta oli 4 185 euroa ja muualla Suomessa 2 666 euroa.   

Vanhan kerrostaloasunnon keskimääräinen neliöhinta oli 2 117 euroa vuoden kolmannella neljänneksellä. Pääkaupunkiseudulla hinta oli 3224 euroa neliöltä, muualla maassa 1617 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?