7 000 euroa – tämän välittäjä nappaa asunnosta

Miten vaikeaa ja työlästä on asunnon myyminen nyt, kun kauppa on taas lähtenyt vauhtiin? Kiinteistönvälittäjien asuntojen myynnistä keräämät palkkiot ovat kasvaneet jopa neljänneksellä muutamassa vuodessa pelkästään asuntojen hintojen nousun myötä. Onko myös välittäjien työmäärä kasvanut samaa tahtia?

27.10.2010 6:01 | Päivitetty 27.10.2010 6:09

Asuntojen hinnan nousu on nostanut myös kiinteistövälittäjien palkkioiden suuruutta. Kasvu on ollut jopa 25 prosenttia viidessä vuodessa.

– On totta, että asuntojen hinnat ovat nousseet 2000-luvulla hyvin monena vuonna. Merkittävä notkahdus koettiin vuoden 2008 lopussa ja vuoden 2009 alussa. Kiinteistönvälitysala on siinä mielessä syklinen ala, että toteutuneet asuntokaupat ja asuntojen arvo vaikuttavat alalla toimivien ammattilaisten leipään, arvioi Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.

Malilla muistuttaa, että kiinteistövälitysalalla vallitsee sama mekanismi kuin muussakin provisiokaupassa: mitä enemmän myyt, sitä enemmän ansaitset

Jyväskylän yliopiston kansantaloustieteen professori Ari Hyytinen kyseenalaistaa, onko asiakkailla enää todellista hyötyä välittäjästä. Hyytinen kirjoittaa asiasta Akateemisessa talousblogissa.

Hänen mielestään edes välittäjien pieni tinkiminen palkkioprosenteista viime vuosina ei ole olennaisesti vaikuttanut välityspalkkioiden todelliseen kasvuun. Hyytisen laskelman mukaan ainakin pääkaupunkiseudulla välityspalkkiot ovat voineet kasvaa neljänneksellä viime vuosina.

Hyytinen esittää asiasta esimerkkilaskelman, joka kertoo, että pääkaupunkiseudulla 60 neliön asunnon myynnistä joutuu helposti pulittamaan 6 800–6 900 euron palkkion välittäjälle. Näin käy keskimääräisen neliöhinnan omaavalle asunnolle, jonka hinta on 192 000–198 000 euroa ja välityspalkkio 3,5 prosenttia. (Katso laskelmat taulukko jutun lopussa.)

Viisi vuotta sitten vastaava asunto maksoi 144 000 euroa ja palkkio nykyrahassa, inflaatio huomioiden, oli 5 500 euroa.

Hyytisen mielestä verkon sivustot ovat myös lisänneet myyjän ja asukkaan mahdollisuuksia löytää toisensa ilman välittäjän apua. Hyytisen mielestä myös isännöitsijäntodistuksen, yhtiöjärjestyksen ja muiden dokumenttien hankkiminen sujuu helposti ilman välittäjän apua. Lisäksi kauppaan liittyvistä vastuista vastaa myyjä eikä välittäjä. – Olen siis taipuvainen ajattelemaan, että näilläkin osa-alueilla välittäjän tarjoaman palvelun lisäarvo myyjälle on lopulta aika pieni, Hyytinen kirjoittaa Akateemisessa talousblogissa.

Hyytinen epäilee myös, että kun välittäjät kilpailevat keskenään, asunnon hinta voidaan yliarvioida, jotta välittäjä saisi välitystehtävän itselleen. Toisaalta, kun asiakas on jo suostunut välittäjän asiakkaaksi, tälle voi tulla halu kiirehtiä kauppaa myyntihintaa alentamalla.

Hyytinen viittaa kirjoituksessaan amerikkalaiseen tutkimukseen, jonka mukaan asunnonvälittäjä myy omaa asuntoaan keskimäärin kymmenen päivää pidempään kuin asiakkaan ja saa siitä neljä prosenttia korkeamman hinnan.

"Välittäjien työmäärä ei olevähentynyt, vaan jopa lisääntynyt"

– Ei pidä alkuunkaan paikkaansa, Realia groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä tyrmää Hyytisen väitteet.

– Hintojen nousu voidaan aika hyvin rinnastaa palkkatulojen kasvuun ja välittäjien palkkiot ovat sitten nousseet samaa tahtia.

Kyhälän mukaan välittäjien työn määrä ei ole suinkaan vähentynyt. Aiemmin asuntoja esiteltiin pääosin suurissa massanäytöissä. Nyt näytöt järjestetään yleensä yksittäisille ostajaehdokkaille. Se lisää välittäjien työtä. Kulut ovat Kyhälän mielestä nousseet samaa tahtia kuin hinnat.

– 15 vuoteen välittäjien tulotasossa tai kulurakenteessa ei ole tapahtunut muutoksia. Kulurakenteen sisällä muutoksia on tapahtunut niin, että kun rahaa meni aiemmin printtimediaan, niin nyt se kuluu sähköisiin ja asiakashallintajärjestelmiin, Kyhälä sanoo.

Kyhälä muistuttaa myös alan kovasta kilpailusta. Hänen mukaansa erittäin tehokaskin myyjä tekee korkeintaan 25–30 kauppaa vuodessa.

Suomen Kiinteistövälittäjäliiton puheenjohtaja Auli Niskanen pitää professorin lukuja ”laskennallisina”, vaikka arveleekin netin tuoneen pientä säästöä välittäjille printti-ilmoitteluun verrattuna.

– Minusta kilpailu on pitänyt huolen siitä, että välittäjän käteen jäävä palkkio on mennyt toiseen suuntaan, kun arvonlisäveron osuus lasketaan pois.

Niskanen arvioi, että osakehuoneistokaupoissa välittäjän palkkio liikkuu nykyään 3–4 prosentin välissä.

– Monet myyvät kiinteistötkin samalla prosentilla, vaikka kauppaa pidetään vaativampana, Niskanen sanoo.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton Malila viitta tilastoihin, joiden mukaan alalla oli vuonna 2000 noin 3 100 välittäjää ja nyt jo yli 4500. Siksi Malila ei usko yksittäisten välittäjien tulojen juuri nousseen.

Hyytisen laskelma  2005201060 neliön kerrostalo asunto pääkaupunkiseudulla neliöhinta2 400 euroa3 200-3 300 euroaVälittäjän palkkio (3,5%)5 500 euroa6 800-6 900 euroa(hinnat nykyrahassa)  Lähde: Professori Ari Hyytinen, Akateeminen talousblogi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?