Keskon tulos kolminkertaistui myyntivoitoilla – ennakoi liikevaihdon kasvavan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kesko iski pöytään triplatun tuloksen

Kauppakonserni Keskon tulos kasvoi hurjasti vuoden kolmannella neljänneksellä. Liikevaihdon kasvu, kustannussäästöt sekä tuloutus eläkekannan siirrosta nostivat konsernin tulosta. Lisäksi raportoitua tulosta paisuttivat kiinteistöjen myyntivoitot.

26.10.2010 9:46 | Päivitetty 26.10.2010 13:52

Myönteisten kehitysnäkymien ansiosta Kesko ennakoi liikevaihtonsa kasvavan seuraavan 12 kuukauden aikana. Liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä konserni ennustaa pysyvän saavutetulla tasolla, vaikka kauppapaikkaverkoston laajenemisesta aiheutuvat kustannukset rasittavat tulosta.

Keskon tulos ennen veroja kohosi 124,5 miljoonaan euroon heinä–syyskuussa. Vuosi aiemmin tulosta oli 43,8 miljoonaa euroa. Tulos sisältää muun muassa kiinteistöjen myynneistä aiheutuneita kertaluonteisia tuottoja nettomääräisesti 35,3 miljoonaa euroa. Vertailukaudella kertatuottoja oli 0,8 miljoonaa euroa.

Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä oli 88,7 miljoonaa euroa, kun vuosi aiemmin liikevoittoa oli 47,5 miljoonaa euroa. Kuluneen neljänneksen liikevoittoa komistaa kahdeksan miljoonan euron tuloutus eläkevakuutusten siirrosta. Kasvua selittävät myös liikevaihdon kasvu, tehdyt kustannussäästöt ja varastojen hallinta.

Osakekohtainen tulos ilman kertaluonteisia eriä kasvoi 0,55 euroon 0,23 eurosta.

Keskon kaikki liiketoiminnot paransivat tulostaan vuoden kolmannella neljänneksellä.

Kaskon liikevaihto nousi 2231 miljoonaan euroon 2133 miljoonasta eurosta. Erityisesti rautakaupan lähes 12 prosentin kasvu kohotti konsernin liikevaihtoa. Vain käyttötavarakaupan liikevaihto laski.

Talouden elpyminen ja kuluttajien luottamuksen vahvistuminen luovat valoa Keskon näkymiin. Yhtiö odottaa päivittäistavarakaupan kehityksen jatkuvan vakaana ja käyttötavarakaupan elpyvän edelleen. Rakentamisen vauhdittuminen vahvistaa rautakauppaa. Uusien autojen myynti piristää puolestaan autokauppaa ja konekaupassakin elpymisen merkkejä on Keskon mukaan näkyvissä.

Venäjältä etsitäänostettavaa

Kauppakonserni Kesko empii yhä laajentumistaan Venäjällä. Keskon pääjohtaja Matti Halmesmäki kertoi yhtiön tutkivan yritysostokohteita, mutta päätökseen asti kauppoja ei ole viety.

– Kyllä meillä on due diligence -menettelyssä olevia yhtiöitä, Halmesmäki sanoi tuloksen julkistustilaisuudessa.

Keskon rautakaupalla ja Konekeskolla on toimintaa Venäjällä, mutta muilla toimialoilla on hiljaista. Laajentuminen houkuttaa, sillä esimerkiksi Keskon ruokakaupan kilpailija S-ryhmän Prisma on saanut hyvän jalansijan muun muassa Pietarissa.

Halmesmäen mukaan Venäjä on Keskon hallituksen kestoaiheita. Laajennusmahdollisuuksia olisi myös Baltiassa. Muun muassa urheilukauppa Intersportia on toivottu Baltiaan.

– Sitä täytyy harkita.

Rahasta eiole puutetta

Laajennusinvestoinnit eivät ainakaan kaadu rahoitukseen. Kesko on käytännössä velaton yhtiö. Syyskuun lopussa yhtiö omavaraisuusaste huiteli yli 53 prosentissa, kun yhtiön asettama tavoite on enintään 50 prosenttia.

Likvidit kassavarat olivat paisuneet 850 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin kassavaroja oli runsaat puoli miljardia euroa. Kassa lihoo edelleen.

– Loppuvuoden kassa on noin miljardi euroa, Halmesmäki ennusti.

Halmesmäen mukaan osa varoista siirtyy liiketoimintojen käyttöön, kun yhtiö laajentaa kauppapaikkaverkostoaan. Konsernilla on rakenteilla muun muassa seitsemän Citymarkettia ja yli kymmenen supermarkettia.

Pääoma on saatava poikimaan liiketoimintoihin, sillä nykyisten alhaisten korkojen aikana pääoman tuotot korkosijoituksissa jäävät Halmesmäen mukaan liian alhaisiksi.

"Hevi on laitetturokkaamaan"

Keskon kolmannen neljänneksen tulokseen Halmesmäki oli erittäin tyytyväinen. Auto- ja konekaupan lähes 32 miljoonan euron tulosparannus tammi–syyskuussa oli Halmesmäen mielestä hyvä ja jopa yllättävä saavutus.

Myös ruokakaupan lähes kahden prosentin liikevaihdon kasvua ja 24 miljoonan euron tulosparannusta Halmesmäki pitää hyvänä.

– Hevi on laitettu rokkaamaan. Tasalaatuisuutta ja hyviä toimintatapoja monistetaan eteenpäin. Jos asiakas on tyytyväinen, hän tekee suuremman kertaostoksen.

Halmesmäen mukaan Kesko-konsernin kaikilla osa-alueilla näkymät ovat positiiviset. Yhtiö ennakoi liikevaihtonsa kasvavan seuraavan 12 kuukauden aikana ja liiketuloksen ennen kertaluonteisia eriä pysyvän saavutetulla tasolla.

– Keskon tulos viime 12 kuukauden aikana on kaksinkertaistunut. Seuraavalle 12 kuukaudelle kulmakerroin ei tule olemaan samalla tasolla, Halmesmäki sanoi.

– Kauppa on kiinni täysin siitä, miten asiakkailla on rahaa ja halua kuluttaa. Uhkakuvana ovat verojen kiristyminen ja ehkä korotkin nousevat ja ne tulevat leikkaamaan kulutuskysyntää. Tällä hetkellä asioinnissa se ei vielä näy. Muutokset tapahtuvat nopeasti ja siihen liittyy joukkokäyttäytymistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?