"Asuntojen rakentaminen on nyt kannattavaa"

Asuntojen rakentaminen on nyt kannattavaa, koska niiden hinnat ovat nousseet selvästi enemmän kuin rakennuskustannukset. Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki toteaakin, että tilanteen luulisi kiinnostavan rakentajia.

19.10.2010 12:55 | Päivitetty 20.10.2010 8:12

Asuntojen hinnat ovat nousseet selvästi enemmän kuin rakennuskustannukset. Sampo Pankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan näin suuri ero on viimeksi ollut ennen 1990-luvun lamaa. Hänen mielestään mielestä tilanteen pitäisi houkutella uusien asuntojen rakentamiseen.

– Jotain pitäisi tapahtua, hän sanoi Kiinteistömaailman välittäjäbarometrin julkaisemisen yhteydessä.

Finanssikriisin jälkeen asuntokauppa tyssäsi, ja patoutunut kysyntä on taloustilanteen parannuttua alkanut purkautua. Koska tarjontaan on ollut kysyntää vähemmän, hinnat ovat nousseet selvästi. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat nousseet vuodessa yli kymmenen prosenttia.

Tällaista tahtia jatkuessaan nousu olisi Kuoppamäen mukaan riski asuntomarkkinoiden vakaudelle. Hän kuitenkin ennakoi, että korkojen nousu ja tarjonnan kasvu tasoittavat hintakehitystä.

– Paljon on vielä rakennettava, jotta hintapaineet korjautuisivat, Kuoppamäki huomauttaa.

Patoutuneen kysynnän rinnalla myös muuttoliike pääkaupunkiseudulle ja muihin kasvukeskuksiin pitää ostointoa yllä vastaisuudessakin.

Tuotannon supistuksetjarruttavat rakentamista

Rakentamista ovat hillinneet paitsi rakentajien omat päätökset myös kaavoitus ja paikoittainen tonttipula. Vaikka vastikään oli paljon työttömiä rakentajia, heidän työllisyystilanteensa on parantunut selvästi. Osa rakentajista on saanut töitä taloyhtiöiden peruskorjausurakoista.

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen huomauttaa, että rakennusala on kovin syklinen. Nyt sillä on jälleen jopa saatavuuskapeikkoja.

– Kirvesmiestä ei voi laittaa putkihommiin, hän kuvaa.

Rytkönen kertoo kuulleensa rakennusalalta, että myös esimerkiksi elementeistä on osin pulaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?