Välittäjät varmoina: Asuntojen hinnat nousevat

Suomalaisessa asuntokaupassa ei odoteta hintojen kovaa nousua lähiaikoina. Pääosa kiinteistönvälittäjistä uskoo, että asuntojen hinnat pysyvät ennallaan tai nousevat vähän seuraavan puolen vuoden aikana.

19.10.2010 9:15 | Päivitetty 19.10.2010 13:00

Kiinteistömaailman kiinteistönvälittäjäbarometriin haastatelluista välittäjistä puolet ennakoi hintojen pysyvän nykyisinä ja 43 prosenttia otaksuu niiden nousevan alle kolme prosenttia.

Todennäköisimmin nousevat pienten kerrostalohuoneistojen hinnat. Niiden maltilliseen nousuun uskoo 61 prosenttia vastaajista. Liki puolet ennakoi rivitalohuoneistojen kallistumiseen.

Korot ovat nousseet hieman ja niiden uskotaan edelleen kohoavan maltillisesti. Välittäjät eivät usko, että tämä juuri hidastaa asuntokauppaa. Sen sijaan se pienentää hintojen nousupaineita ja ohjaa kysyntää edullisempiin ja pienempiin asuntoihin.

Useimmat välittäjät arvioivat, että asuntojen myyjät pyrkivät toisinaan pyytämään asunnoistaan epärealistisen korkeita hintoja. Vain neljännes vastanneista eri puolilla Suomea toimivista noin 560 välittäjästä on sitä mieltä, että ostajat suostuvat maksamaan ylihintaa. Heidän mukaansa ostajat seuraavat markkinoita tarkasti ja ovat hyvin hintatietoisia.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen myyntiajat ovat olleet tämän vuoden kolmannella neljänneksellä keskimäärin 62 päivää. Joka toinen välittäjä ennakoi aikojen pysyvän kevääseen asti ennallaan. Vähän yli kolmannes uskoo pienten asuntojen menevän kaupaksi entistä nopeammin ja suunnilleen yhtä moni arvioi omakotitalojen myyntiaikojen pitenevän.

Välittäjät uskovat asuntokaupan pysyvän virkeänä ja vakaana vastaisuudessakin. 67 prosenttia barometriin vastanneista ennakoi, että asunnon arvo nousee viidessä vuodessa 10–19 prosenttia eli suunnilleen todennäköisen inflaation verran.

Korkojen nousu ja verotuksen kiristyminen voivat hieman hyydyttää asuntokauppaa, mutta välittäjät eivät usko näillä olevan kovin suurta merkitystä.

Sijainti ja se, että taloyhtiöissä on suuret remontit tehty vaikuttavat viiden vuoden kuluttua eniten asunnon myytävyyteen, uskoo pääosa vastanneista. Puolet heistä arvioi, että eniten kysytään hyvillä alueilla olevia omakotitaloja ja lapsiystävällisiä rivitaloasuntoja. Kolmasosa otaksuu senioriasunnoista olevan tuolloin kova kysyntä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?