Teollisuus: Halvalla saa vain halpaa ruokaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Kuluttajat saavat täsmälleen sellaista ruokaa kuin haluavatkin eli ennen kaikkea halpaa ruokaa – laadusta viis. Näin vastaa elintarviketeollisuus kohuun, joka on noussut Taloussanomien uutisoimasta tuoreesta paljastuskirjasta. Se kertoo miten elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia tekemällä mm. lihapullat kanannahkasta. Teollisuuden mukaan suomalaiskuluttajille hinta on tärkein ruokaa ostaessa.


Elintarviketeollisuusliiton tutkimus- ja lainsäädäntöosaston johtaja Seppo Heiskanen toivoo, että elintarvikkeiden koostumus nousisi hinnan sijaan nykyistä tärkeämmäksi ruoan valintaperusteeksi. Hän on tyytyväinen, että vasta julkistettu alan kohukirja saa ihmiset lukemaan tuoteselosteita.

Taloussanomat kertoi lauantaina ruotsalaisen Mats-Eric Nilssonin kohukirjasta Aitoa ruokaa, joka käy rajusti elintarviketeollisuuden kimppuun kertoen miten ruoanvalmistajat vedättävät kuluttajia.

Maanantaina kauppoihin Suomessa tullut kirja kertoo muun muassa, mitä aineita erilaisista ruokatarvikkeista löytyy, mikä on ollut ikävä yllätys monelle kuluttajalle.

Heiskanen ei ole vielä lukenut kirjaa, mutta ennakkotietojen mukaan pitää harmillisena, jos se kärjistäen leimaa koko alan tiettyjen tuoteryhmien perusteella. 
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kirjassa kerrotaan esimerkiksi elintarvikkeista, jotka tursuavat lisäaineita tai joissa on vain hippunen ainesta, joista mielikuva niiden sisällöstä tulee. Siinä mainitaan muun muassa, että HK:n lihapullat sisältävät pääosin broilerinlihaa -ja nahkaa ja niiden lihapitoisuus voi olla selvästi alle puolet.

Heiskasen mukaan kyse on hinnasta. Jos hinta on tärkein ostokriteeri, lihapullien ostajan pitää tyytyä siihen, että pullissa on naudan sijaan esimerkiksi siipikarjan ja sian lihaa.

– Jos hinta on tuotetta ajatellen hälyttävän alhainen, kannattaa lukea ainesluettelo, josta selviää, mistä tuote on oikeastaan tehty, hän suosittelee.

Teollisuus tekee sitä,
mitä ihmiset ostavat


Elintarvikkeiden koostumus tai lisäaineet eivät ole salaisuus, sillä ne on ilmoitettava tuoteselosteessa. Tosiseikat voivat olla kuitenkin yllätys niille, jotka eivät ole tarkkailleet selosteita.

Vastaava kirja on julkistettu Ruotsissa, missä se on saanut aikaan melkoisen kohun. Heiskanen huomauttaa, että suomalaiset kuluttajat ovat erilaisia kuin ruotsalaiset. Täällä hinta on olennainen valintakriteeri.

– Kaupparyhmien tekemä mainonta on puhtaasti hintamainontaa, hän huomauttaa.

Heiskanen toivoo, että kirjasta mahdollisesti nouseva kohu saisi ihmiset lukemaan pakkausmerkintöjä, ja että he tekisivät niiden mukaan  valintapäätökset. Teollisuus tuottaa sitä, mitä ihmiset ostavat.

– Tietyntyyppisten tuotteiden menekin kasvu on elintarviketeollisuudelle  selvä vinkki siitä, että niitä kannattaa tuoda enemmän markkinoille.

Kiteinen kimpale
vai totuttu jäätelö?


Kokonaan teollisuus ei pääse lisäaineista. Esimerkiksi lisäaineeton jäätelö olisi Heiskasesn mukaan jäätyneitten kiteitten kimpale, joka plösähtäisi lautasella sulaessaan eli se tuskin vastaisi kuluttajien vaatimuksia.

Väriaineista voi olla kohtuullisen helppo luopua, mutta säilyvyyttä ei haluta heikentää.

– Osin säilyvyys on hintakysymys. Toisaalta en näe mitään järkeä siinä, että lyhennettäisiin säilöntäaineen määrää ja säilyvyyttä, jos aineella ei ole osoitettu olevan turvallisuuden kannalta haittavaikutusta, sanoo Heiskanen.

Lisäaineiden turvallisuutta tutkitaan parhaillaan laajassa eurooppalaisessa tutkimuksessa. EU:n 2000-luvun puolivälissä annetun lisäaineasetuksen mukaan kaikista markkinoilla olevista lisäaineista on osoittava, että ne ovat turvallisia. Toistaiseksi ainakin synteettisten väriaineiden käyttöä on rajoitettu.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!
    1. 1

      Lääkejakelu­sotkussa ryvettyneen Oriolan toimitus­johtaja sai lähtö­passit – hallituksen puheen­johtaja Anssi Vanjoki kertoo miksi

    2. 2

      Tässä suomalaisfirmassa ei ole yhtään esimiestä – ja uusi työntekijä saa ”lomalainaa”

    3. 3

      Oravan ylimääräinen yhtiökokous erotti hallituksen

    4. 4

      Analyytikko Metson toimitusjohtajan lähdöstä: Todennäköisesti enemmän vetoa Assa Abloyhin kuin työntöä Metsosta

    5. 5

      Rahoitusalan työriidan sovittelu jumittaa – ”Tilanne on huolestuttava”

    6. 6

      Autioituneet puhelinkopit saivat uuden elämän Lontoossa – nuorilla yrittäjillä ei varaa isompiin liiketiloihin

    7. 7

      EU epäilee Ikeaa veronkierrosta – kilpailuosasto aloittaa tutkinnan

    8. 8

      Pitäisikö suurten ikäluokkien maksaa hoivansa itse? Tutkija: ”Emme voi aina lähteä siitä, että korotetaan veroja”

    9. 9

      Lääke­tukkuri Oriolan osake kiri peräti 6,3 prosenttia – syynä toimitus­johtajan lähtö

    10. 10

      Suomen Pankki: Ei ole mitään syytä uskoa, ettei kasvu jatkuisi

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Pitäisikö suurten ikäluokkien maksaa hoivansa itse? Tutkija: ”Emme voi aina lähteä siitä, että korotetaan veroja”

    2. 2

      Tässä suomalaisfirmassa ei ole yhtään esimiestä – ja uusi työntekijä saa ”lomalainaa”

    3. 3

      Perustulo teki Ailasta, 54, julkkiksen – uskoo, että töitä voi tulla ”outojen sattumien kautta”

    4. 4

      Lääkejakelu­sotkussa ryvettyneen Oriolan toimitus­johtaja sai lähtö­passit – hallituksen puheen­johtaja Anssi Vanjoki kertoo miksi

    5. 5

      Oriolan toimitusjohtaja vaihtuu – tulos kärsii lääkejakelusotkusta

    6. 6

      Kommentti: Eläkepommi on vasta alkua – kuka maksaa Suomen seuraavan talouskurimuksen?

    7. 7

      Perustulo oli ensin järkytys: lähihoitaja Veera, 30, on tyytyväinen kokeiluun – sai vakituisen työn

    8. 8

      Metson toimitusjohtaja jättää yhtiön – aloitti vasta elokuussa

    9. 9

      Autioituneet puhelinkopit saivat uuden elämän Lontoossa – nuorilla yrittäjillä ei varaa isompiin liiketiloihin

    10. 10

      Jarkko, 46, saa perustuloa 560 €/kk ja pyörittää suklaakauppaa – ”Rohkenin aloittaa tämän ansiosta”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Perhe osti valmistalon, jossa he eivät voi asua: ”Kotimme arvo on pankin mukaan 0 euroa”

    2. 2

      Espoolainen joulupukki kertoo hintansa – hämmästelee Porvoon pukin taksaa: ”Kuulostaa jo ihan mielettömältä”

    3. 3

      Perheenisä Pasi pelkää talvea: Avaimet käteen -talo sai energialuokan G – ”Ei varaa muuttaa terveempään taloon”

    4. 4

      ”Autojobbari Antti tienaa yli 70 000 euroa vuodessa ja viettää luksuselämää” – verottajalle vyöryy vinkkejä autokaupasta

    5. 5

      Halkoja, aurausta, mökin laajennusta – näin tavallinen kansa välttelee veroja

    6. 6

      Työttömyystukiin tulee uusi leikkuri – näin toimii kiistelty ”aktiivimalli”

    7. 7

      Tässä suomalaisfirmassa ei ole yhtään esimiestä – ja uusi työntekijä saa ”lomalainaa”

    8. 8

      Rakennusalan konkari Pekka valmistaloista: Huonolla tuurilla jää vain kivijalka ja 300 000 € lainaa

    9. 9

      Jarkko, 46, saa perustuloa 560 €/kk ja pyörittää suklaakauppaa – ”Rohkenin aloittaa tämän ansiosta”

    10. 10

      Muovisissa vesijohdoissa piilee riski – suositellaan juoksuttamaan vettä

    11. Näytä lisää