Big Mac -indeksi: Euro pahasti yliarvostettu

Tuore hampurilaisindeksi osoittaa, että euro on noin 30 prosenttia yliarvostettu Yhdysvaltain dollariin nähden. Kiinan juan sen sijaan on noin 40 prosenttia aliarvostettu suhteessa dollariin.

| Päivitetty

Big Mac -indeksi on The Economist -lehden kehittämä eri maiden hintatasojen ja ostovoimien vertailuun tarkoitettu indeksi, joka julkaistaan vuosittain. Big Macia myydään 120 maassa ja tämä epätieteellinen indeksi vertaa hampurilaishintoja valuuttojen vaihtokursseihin ja mittaa niiden yli- tai aliarvostusta.

The Economistin mukaan Big Mac -hampurilainen maksaa euroalueella keskimäärin 4,79 dollaria. Luku on painotettu keskiarvo alueen maista, mikä hieman haittaa indeksin vertailtavuutta. Esimerkiksi Suomessa Big Mac maksaa 3,95 euroa eli noin 5,50 dollaria.

Yhdysvalloissa hampurilainen maksaa 3,71 dollaria. Nykyisellä vaihtokurssilla se tarkoittaa, että euro on noin 30 prosenttia yliarvostettu suhteessa dollariin.

Juan ja rupla ovatpahasti aliarvostettuja

Kiinaa on arvosteltu siitä, että se valuuttakurssipolitiikallaan vääristää kilpailua. Esimerkiksi euroalueen johtajat huomauttivat vastikään Kiinan johtajien tapaamisen yhteydessä, että Kiinan halu pitää juanin kurssi keinotekoisen alhaalla vahingoittaa maailmanlaajuista talouskasvua.

Purilaisindeksi tukee kritiikkiä. Kiinassa Big Mac maksaa 2,18 dollaria, mikä tarkoittaa, että juan on 40 prosenttia aliarvostettu dollariin nähden.

Kalleimmat Big Macit ovat Sveitsissä, missä hampurilainen maksaa 6,78 dollaria. Myös Brasiliassa Big Mac on kalliimpi kuin euroalueella.

Indeksin mukaan Britannian punta on nyt lähes samalla tasolla dollarin kanssa, mutta rupla on noin 35 prosenttia aliarvostettu. Venäjällä Big Mac maksaa 2,39 dollaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?