"Suomessa asuntokupla – brittituristi tuskin lausuisi näin"

Hypoteekkiyhdistyksen varatoimitusjohtaja Ari Pauna moittii brittiläistä talousblogistia, joka on kirjoittanut Suomen asuntomarkkinoita uhkaavasta kuplasta. Hänen mielestään brittiblogistin kuplapuheissa on vain osa totuudesta.

15.10.2010 18:40 | Päivitetty 15.10.2010 19:07

Brittiläinen talousblogisti Edward Hugh on päätellyt, että Suomen asuntomarkkinoilla uhkaa hintakupla, koska asuntolainat sidotaan lyhyisiin, vaihtuviin  markkinakorkoihin.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypoteekkiyhdistyksen (Hypo) varatoimitusjohtaja Ari Pauna moittii Hughn tulkintaa puutteelliseksi.

Hypon blogissa Pauna kirjoittaa itsekin muistuttaneensa sekä suomalaisen asuntolainaperinteen että suomalaisten tulevaisuudenuskon riskeistä. Hän kuitenkin korostaa, että Suomen asuntohinnoissa kysymys ennen kaikkea kysynnän ja tarjonnan tasapainosta.

– On kiistaton tosiasia, että asuntojen kysyntä ylittää niiden tarjonnan. Kyse on määrätyistä aluetoiveista ja määrätynlaisista asuntotoiveista, joita ei nyt täytetä, Pauna kirjoittaa.

– Koko Suomen mittakaavassa on pari miljoonaa asuntoa, mutta ikävä kyllä iso osa niistä on väärässä paikassa ja vääränlaisia. Ei mahda mitään. Olisi pakko rakentaa asuntoja alueille joilta niitä halutaan ostaa ja vieläpä sellaisia asuntoja, joita eniten tarvitaan. Siis työllistävät kasvukeskukset ja sinkku- ja pariskuntataloudet.

Toinen iso pulma on hänen mukaansa maankäyttö ja kaavoitus.

– Myönnän, ettei se varmaan ihan ensimmäisenä tule mieleen, kun brittituristi laskeutuu lentokoneella ensikertaa Helsinki-Vantaan kiitotielle. Ihan aiheesta varmaan lausuisi ääneen: "Bubble Trouble in Finland? Come on..."

– Metsää, maita ja mantuja kun riittää niin pitkälle kuin silmä siintää. Mutta meille suomalaisille se on niin perin tuttua asia. Maata riittää, mutta eipähän sitä saada kaavoitettua ja asuntorakentamisen alle. Ei sitten millään, Pauna kuittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?