Nokia: Emme boikotoi Kongon pienkaivoksia

Nokia torjuu arviot, joiden mukaan se boikotoisi kongolaista pienkaivostoimintaa.

| Päivitetty

Nokian mukaan yhtiö ei halua boikotoida Kongon Demokraattisen Tasavallan kaivostoimintaa, vaikka alueen itäosien konfliktialueilla tuotanto voi olla kapinallisjoukkojen käsissä. Nokia haluaa kuitenkin varmistua, ettei kapinallisten kaivamia metalleja pääse sen matkapuhelinten tuotantoketjuun.

Taloussanomat kertoi eilen Finnwatchin näkemyksistä, joiden mukaan Nokian mineraaliboikotti Kongossa vaikeuttaa paikallisten asukkaiden ja erityisesti köyhimpien elämää.

– Sulattamoilla, missä materiaalivirrat kohtaavat, voidaan vielä selvittää reittejä kaivokselle asti. Sulattamon jälkeen materiaalivirrat yhtyvät ja jos yksikin tippa tulee konfliktialueelta, ei täyttä varmuutta voida enää antaa, Nokian viestintäpäällikkö Saara Tahvanainen sanoo Taloussanomille.

Nokia jatkaa oman toimitusketjunsa valvomista ja aikoo valvoa eli auditoida aasialaisia metallisulattoja yhdessä muiden elektroniikkavalmistajien kanssa, jotta tuotantoketju saataisiin selville. Yhteistyö esimerkiksi tantaalin sulatuksen auditoinnissa on alkamassa loka–marraskuussa. Taustalla ovat kestävään kehitykseen tähtäävät hankkeet Global e-Sustainability Initiative (GeSI) and the Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC).

Finnwatchin ja sen ruotsalaisen sisarjärjestön Swedwatchin eilen julkistaman selvityksen mukaan paikallinen kansalaisyhteiskunta vastustaa Itä-Kongossa kaivettujen mineraalien boikotointia.

Paikalliset pelkäävät boikotin vaikeuttavan merkittävästi tuhansien pienkaivajien toimeentuloa.

Kansalaisjärjestöt ovat ajaneet paikallisen käsityöläiskaivostoiminnan tukemista, mutta Tahvanainen korostaa, että tällä hetkellä minkäänlainen kaivostoiminta ei Kongon hallinnon mukaan ole sallittua maan itäosissa.

– Tämän takia toimitusketjun yläpäässä olevien yhtiöiden mahdollisuudet vaikuttaa ovat rajalliset, koska meidän täytyy kunnioittaa maan hallituksen asettamia rajoituksia, Tahvanainen sanoi.

Nokia on kuitenkin valmistellut hanketta paikallisen pienkaivostoiminnan tukemiseksi yhteistyössä kansalaisjärjestön kanssa.

– Militanttien hallitsemia kaivoksia ja muita kaivoksia saattaa olla samalla alueilla vierekkäin, mikä tekee erottelutehtävästä vaikean. Nokia, sen enempää kuin kukaan muukaan elektroniikkateollisuudessa, ei halua tukea militanttitoimintaa. Toimitusketjussa halutaan varmistaa, että niiltä alueilta missä aseellista toimintaa on, ei metalleja tule. Tähän pyrkii myös sulattamoauditointi.

Elektroniikkateollisuus on suuri tinan, tantaalin ja muiden Kongosta saatavien metallien kuluttaja. Tietokoneissa, puhelimissa ja vastaavissa laitteissa käytetään yli kolmannes maailman tinasta. Itä-Kongon kaivokset tuottavat siitä arviolta viisi prosenttia, Finnwatch arvioi raportissaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?