Brittiblogisti: Suomea uhkaa asuntokupla

Arvostettu talousblogisti Edward Hugh pitää suomalaisten asuntojen hintojen nousua nykyisessä taloustilanteessa erikoisena. Hänen mielestään on huolestuttavaa, miten matalat lainakorot ruokkivat asuntomarkkinoita Pohjolassa. Euroalueeseen kuuluvalla Suomella keinovalikoima on pienempi kuin Ruotsissa tai Norjassa.

14.10.2010 12:24 | Päivitetty 15.10.2010 11:56

Asuntojen hintojen roima nousu Suomen nykyisessä taloustilanteessa huolestuttaa arvostettua talousblogistia Edward Hughia. Hän kirjoittaa A Fistful of Euros -blogissa, että ongelman ydin näyttäisi olevan asuntolainojen sitominen lyhyisiin, vaihtuviin markkinakorkoihin.

Hughin blogikirjoituksesta kertoi ensimmäisenä Arvopaperin tuore Arvoasunto-lehtii. 

Asuntomarkkinat ovat näin ollen erityisen herkkiä korkojen muutoksille. Hugh rinnastaa Suomen tässä asiassa Espanjaan, kun taas esimerkiksi Saksassa lähes kaikki asuntolainat on sidottu kiinteisiin korkoihin.

Hugh pitää yllättävänä sitä, ettei useampi asiantuntija ole kiinnittänyt huomiota lainakoron tyypin ja asuntokuplien väliseen yhteyteen.

Ennätyksellisen alhaiset korot ovat kiihdyttäneet asuntomarkkinoita maissa, joissa kotitaloudet eivät olleet ennen talouskriisiä niin pahasti velkaantuneita kuin esimerkiksi Espanjassa tai Irlannissa.

Hugh viittaa kirjoituksessaan uutistoimisto Bloombergin elokuiseen juttuun, jossa valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi olevansa hyvin huolissaan mahdollisesta asuntokuplasta Suomessa.

– Minun mielestäni siinä vaiheessa on jo liian myöhäistä, kun valtiovarainministerit alkavat puhua ongelmasta, Hugh sanoo.

Hän kiinnittää huomiota siihen, että kuluttajien luottamus on noussut Suomessa ennätykselliseksi, vaikka talous ei ole toipunut lähimainkaan ennalleen taantumasta.

– Koska näin paljon rahaa menee rakentamiseen ja kulutukseen, Suomen talous alkaa kärsiä rakenteellisesta vinoutumasta.

Ongelma eiliity vain euroon

Hugh huomauttaa, että ongelma ei liity pelkästään euroon. Samantyyppisistä ongelmista kärsivät nimittäin myös euroalueen ulkopuoliset Ruotsi ja Norja. Hughin mukaan tällaisia ongelmia ilmenee pienissä ja avoimissa talouksissa silloin, kun halpaa rahaa on runsaasti saatavilla.

Suomessa omaa rahapolitiikkaa ei ole kuitenkaan työkalupakissa, jolloin keinoiksi jää sääntelyn lisääminen ja julkisen rahoituksen käyttäminen kysynnän säätelemiseen.

Edward Hugh on itseoppinut ekonomisti, jota New York Times tituleerasi kesällä julkaistussa jutussaan blogiprofeetaksi. Hän ennusti jo vuosia sitten ongelmia euroalueelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?