Nytkö se rakentaminen jo tyssää?

Nyt niitä asuntoja tulee, mutta tuleeko riittävästi? Alkuvuonna uudestaan vauhtiin lähtenyt asuntorakentaminen tuottaa nyt tulosta: uusia asuntoja valmistuu runsaasti yhtä aikaa. Mutta kuinka kauan? Kovan rahan uustuotanto maakunnissa osoittaa nimittäin jo hidastumisen merkkejä.

12.10.2010 6:01 | Päivitetty 12.10.2010 9:54

Rakennusliikkeet toppuuttelevat jo kovan rahan uustuotantoa, kertovat tiedot maakunnista. Touko–syyskuussa aloituksia oli runsaat 1 500, kun edellisellä vuosikolmanneksella niitä oli yli 1 900.

Tämä ilmenee Rakennuslehden teettämästä markkinakatsauksesta. Pääkaupunkiseudun tuoreet numerot tulevat ensi viikolla.

– Aloitusten määrä pääkaupunkiseudulla on voinut olla vielä kasvussa tai se ei ainakaan lähde noin selkeästi laskuun. Nyt sykli kulkee täällä myöhässä, lehden markkinoita analysoiva toimittaja Mikko Kortelainen ennustaa.

Helmi–kesäkuussa aloituksia oli 1 970 kappaletta, joka oli kaksi kertaa enemmän kuin sitä edeltäneellä kolmanneksella. Oheinen pylväskuvio ennustaa, milloin asunnot tulevat tulevat markkinoille, kun valmistuminen on laskettu 12 kuukauden päähän.

– En usko, että rakennusliikkeet tietoisesti painaisivat jarrua – ainakaan pääkaupunkiseudulla, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen sanoo.

Hänen mielestään kyse on pikemminkin tuotannon pullonkauloista, kuten palkkojen noususta ja elementtien saatavuudesta. Hän sanoo, että myynnissä olevien asuntojen määrä ei koskaan ole tasapainotilassa – etenkään pääkaupunkiseudulla.

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla rakenteilla ja myynnissä olevia kohteita ei ole Rytkösen mukaan riittävästi. Jos rakennusliikkeet vielä painaisivat jarruja, se nostaisi hintoja.

Uudet asunnot on myyty hyvin pitkälle etukäteen paperilla.

Rytkösen mukaan rakentajat ovat onnistuneet, kun uudesta valmistuvasta talosta on myymättä vielä joka kymmenes asunto.

Ei syytäjarrutteluun

Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhäläkään ei usko, että rakentajilla olisi syytä jarrutella.

– Vauhti ei ole riittävä. Asuntotuotannon huippuvuosista, jolloin valmistui 55 000 asuntoa, ollaan jäljessä. Lisäksi ollaan jäljessä pitkän aikavälin keskiarvosta.

Hänen mukaansa uustuotannon määrän pitäisi olla vähintään 30 000 – mutta mieluummin 36 000 – asuntoa vuodessa.

Näin menee Kyhälän laskuoppi: maahanmuutto ja paluumuutto tekevät noin 12 000–13 000 henkeä vuodessa. Suurin osa on yhden hengen talouksia, joten tästä tuleva tarve on 8 000–10 000 asuntoa.

Toiset 8 000–10 000 asuntoa poistuvat käytöstä, kun ne vanhenevat tai sijaitsevat väärässä paikassa. Ne puretaan. Kasvukeskuksissa niiden paikalle rakennetaan jotain muuta.

Kasvukeskuksissa on lisäksi tarve saada maan sisäisen muuton takia asunnot 20 000–30 000 hengelle joka vuosi.

Jos ja kun asumisväljyyttä halutaan lisätä ja asumisen laatua parantaa, tarvitaan Kyhälän mukaan vähintään 3 000 uutta asuntoa joka kuukausi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?