"Ensi vuosi on omakotirakentajan joulu"

Asuntobisneksen vuoden 2011 voittajia ovat omakotitalojen rakentajat. Suomeen voi nousta jopa 14 500 uutta omakotitaloa. Eniten tulevasta arvonnoususta pääsevät hyötymään valmistalojen hankkijat, väittää rakennusalan neuvonta-ammattilainen.

7.10.2010 11:14 | Päivitetty 11.10.2010 20:11

Lama on ehkä taittumassa, mutta monta talontarvitsijaa hirvittää silti ajatus omakotiurakkaan heittäytymisestä. Pelko pois, sanoo alan neuvontapalveluja välittävä ammattilainen.

Nykyisillä lainakoroilla ja kuluilla uskaltaa mainiosti ryhtyä pystyttämään omaa pientaloa, vakuuttaa Rakentaja.fi-palveluportaalia ylläpitävän Suorakanava-yhtiön toimitusjohtaja Hannu Myöhänen.

– Ensi vuonna on vielä omakotirakentajan joulu. Korot ovat historiallisesti katsottuna edelleen hyvin alhaalla. Asuntojen neliöhinnat ovat nousussa, mutta rakennustarvikkeiden hinnat eivät ole kallistuneet yhtä nopeasti, Myöhänen luettelee.

Markkinoiden liikkeitä tutkinut Myöhänen uskoo, että ensi vuonna Suomessa käynnistyykin peräti 14 500 uutta omakotitalotyömaata.

Aallonpohjavuonna 2009 omakotialoitukset jäivät alle kymmeneen tuhanteen.

Ei haittaa, jos omakotiasujanarki kallistuu

Vaikka omakotitalojen ylläpitokulut ovat alkuvuonna kasvaneet voimakkaasti, tällä ei Myöhäsen mielestä ole vaikutusta suomalaisten asumissuunnitelmiin.

Oma pientalo pysyy haluttuna unelmana, osin sijoitusmielessäkin.

– Ihmiset tietävät, että nyt rakennetusta omakotitalosta saa aina omansa pois. Pelkästään tänä vuonna asuntojen hinnat ovat nousseet yli kymmenen prosenttia, hän sanoo.

Nousun jatkumisesta ei tosin muiden asiantuntijoiden mukaan ole mitään takeita. Viimeksi tänään OP-ryhmän kiinteistövälittäjät arvioivat, että pahin hintaralli on jo takana.

Myöhänen uskoo, että ensi vuonna inflaatiokin kiihtyy lähemmäs kolmea prosenttia, ja alkaa syödä asuntolainaa.

Paras hyöty-, arvonnousu- ja kulusuhde on hänen mukaansa valmispakettitaloissa.

– Kyllä tänä aikana valmistalopaketin hankkiminen on varmempi ja ennen kaikkea huolettomampi ratkaisu kuin hartiapankkirakentaminen. Talotehtaissa eliminoidaan talon rakenteista jo valmiiksi monet työmaavirheiden riskit, hän kertoo.

Tänä kesänä uutisoidut valmistalojen rakennustekniset pulmat, kuten homepohjakohut ovat hänen mielestään marginaalisia ongelmia. Useimmilla valmistajilla kuulemma on koetellusti Suomen oloihin sopivia rakennuksia.

Suorakanava on Sanoma-konsernin omistama porilainen rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen neuvontaportaali.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?