Netti tökkii – mokkulan hitaus voi yllättää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mokkulan vauhti voi olla mitä vaan

Mobiililaajakaistan nopeus voi vaihdella paljonkin. Pahimmillaan se voi jäädä vain puoleen luvatusta maksiminopeudesta. Operaattoreiden lupaama nopeuksien vaihteluväli voi olla hyvinkin laaja. Tähän on nyt tulossa muutos.

25.9.2010 7:02 | Päivitetty 16.10.2010 13:38

Kuluttajaviraston lakimiehen Miina Ojajärven mukaan mobiililaajakaistoista tulee paljon yhteydenottoja. Pätkivä ja hidasteleva kaista on pahimmillaan niin kapea, ettei selailusta tule mitään.

Lisäksi Kuluttajavirasto pyrkii suitsimaan liittymien tolkuttoman laajoina ilmoitettuja nopeushaarukoita. Vuoden alusta voimaan astuva lainuudistus velvoittaa operaattorit haarukoimaan nopeudet tarkemmin.

– Mobiililaajakaistan nopeutta on vaikea määritellä. Silti juristin näkökulmasta 0,4–10 megan nopeushaarukalla myyty liittymä tarkoittaa sitä, että tuotteessa ei ole mitään vikaa vaikka se toimisi aina tuolla alimmalla nopeudella, Ojajärvi sanoo.

Mokkula matelee ruuhkassa

Operaattoreilta löytyy ymmärrystä uutta lainsäädäntöä kohtaan, mutta operaattoreiden ja Viestintäviraston mukaan mobiililaajakaistan todellisen nopeuden arvioiminen on vaikeaa.

– Mobiililaajakaistan nopeuteen vaikuttavat myös käyttäjän sijainti tukiasemaan nähden, muiden käyttäjien määrä sekä muiden käyttäjien tapa käyttää verkkoa. Esimerkiksi videon lataaminen rasittaa verkkoa kevyttä verkkoselausta enemmän, Viestintäviraston viestintäverkkoasiantuntija Klaus Nieminen sanoo.

Operaattorit myöntävät, että ruuhkista johtuva vaihtelu on pahimmillaan todella suurta. Ruuhka-aikaan nopeus voi laskea reilusti alle puoleen maksiminopeudesta.

– Esimerkiksi kaupunkien keskustoissa voi olla enemmänkin ongelmia verkon kapasiteetin kanssa. Näihin paikkoihin pyrimme rakentamaan lisää kapasiteettia mahdollisimman pian, DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo.

Testaa ensin, osta sitten

Mobiililaajakaista voi hidastella myös peittoalueen sisällä. Verkko ei välttämättä kanna esimerkiksi tiiviisti rakennetun kivikorttelin pohjakerrokseen. Mobiililaajakaistan ostajan kannattaakin ottaa hyöty irti operaattoreiden kokeilujaksoista.

– Me emme valitettavasti voi tietää, että toimiiko mobiililaajakaista yksittäisen ihmisen keittiönpöydän äärellä, viestintäjohtaja Timo Saxén Soneralta sanoo.

– Se tietenkin riippuu siitä, että mitä siinä ostotilanteessa on keskusteltu. Lähtökohtaisesti meidän kantamme kuitenkin on se, että tuollaisessa tilanteessa sopimus tulee voida purkaa, Kuluttajaviraston lakimies Miina Ojajärvi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?