Naapuri ostaa asunnon ennen kuin vanha on myyty

Suomen naapurimaissa on yleistä ostaa uusi asunto ennen vanhan myyntiä. Ruotsissa ja Norjassa noin puolet tekee näin, tuore tutkimus paljastaa. Norjassa kiinnostusta on lisännyt välivaiheen rahoitus. Suomessa ja Tanskassa uuden ostaminen ensin on hyvin harvinaista.

24.9.2010 14:21 | Päivitetty 24.9.2010 14:25

Ruotsissa ja Norjassa on tavallista, että uusi asunto ostetaan ennen kuin myydään vanha. Pohjoismaisen vertailututkimuksen mukaan naapurimaissa noin puolet ostaa ensin uuden asunnon. Vanhan myynti ennen uuden ostoa on kaikkein harvinaisinta Norjassa.

– Norjassa asuntokaupan välivaiheen rahoittaminen on yleistä. Se tukee tilannetta, jossa mieluisa asunto ostetaan ensin ja oma myydään vasta myöhemmin, Kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo tiedotteessa.

Malilan mukaan vielä muutama vuosi sitten Norjassakin oli yleistä myydä ensin oma asunto ja ostaa vasta sitten uusi.

Kahden asunnon loukku pelottaa eniten suomalaisia ja tanskalaisia. Suomessa on hyvin harvinaista ostaa uusi ennen vanhan myyntiä. Noin 90 prosentissa tapauksista vanha asunto myydään ensin, ja noin joka kymmenes myy vanhan samaan aikaan kuin ostaa uuden.

Tanskassa on vielä yleisempää myydä ensin vanha, koska yhtäaikaisia kauppoja tehdään vähemmän kuin Suomessa.

Suomessa uskotaan vähitenomakotitalojen hintojen laskuun

Samassa tutkimuksessa selvitettiin välittäjien odotuksia omakotitalojen hintojen kehityksestä syys–marraskuussa. Norjassa on eniten ja Suomessa toiseksi eniten niitä, jotka odottivat hintojen nousua. Suomalaisista hintojen nousuun uskoi noin 30 prosenttia vastaajista.

Hintojen laskuun uskovat eniten islantilaiset. Suomessa puolestaan hintojen laskuun uskovia on vähiten.

Valtaosa uskoi, että hinnat pysyvät ennallaan. Suomalaisista ja tanskalaisista näin ajattelee noin 60 prosenttia ja ruotsalaisista 55 prosenttia. Norjalaisista ja islantilaisista hintojen ennallaan pysymiseen uskoi lähes puolet.

Kiinteistönvälitysalan järjestöt eri Pohjoismaissa tekivät nyt ensimmäistä kertaa yhteisen tutkimuksen asuntomarkkinoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?