Vain sairaanhoitaja saa ansionsa mukaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vain sairaanhoitaja saa ansionsa mukaan

Jos palkat määräytyisivät markkinavoimien sijasta kansanäänestyksen mukaan, vain sairaanhoitajien tilipussi pysyisi Britanniassa ennallaan. Yritysjohtajille ja jalkapalloilijoille kävisi huonosti.

24.9.2010 7:29 | Päivitetty 23.9.2010 18:53

Erään ystäväni mies kuuluu ison rakennusfirman johtajistoon. Viime vuonna hän sai 11 miljoonaa puntaa pelkkinä bonuksina. Meille tavallisille tallaajille tuo on aivan käsittämätön luku. Suomalaislukijoille se tuskin muuttuu yhtään ymmärrettävämmäksi, jos sen kertoo 1,25:llä ja puhuu euroista.

Yleisradioyhtiö BBC:n teettämän kyselyn mukaan me tavalliset britit haluaisimme, että ylin yritysjohto tulisi toimeen 118 000 punnan vuosipalkalla. Pääministerin sallisimme ansaita tuhat puntaa enemmän.

Britannian sadan suurimman pörssiyhtiön pääjohtajat saavat keskimäärin 2,1 miljoonaa puntaa vuodessa eli kansalaisten mielestä heille riittäisi kuusi prosenttia nykytuloista. Valioliigan jalkapalloilijoiden sopupalkka olisi tuhat puntaa päivässä, mikä vastaa vain viidesosaa todellisuudesta.

Pääministeri David Cameron on 142 000 punnallaan vain 16 prosenttia ylipalkattu. Cameronin hallituksen ministerit alensivat palkkojaan viidellä prosentilla heti aloittaessaan, mutta laskuvaraa on siis yhä.

Johtajien ja jalkapalloilijoiden lisäksi ylipalkattuihin kuuluvat tietenkin kaikki finanssialan välittäjät. Heidän 225 000 punnan vuosipalkassa on kolme neljäsosaa liikaa.

Myös junankuljettajat (40 000 puntaa vuodessa) ja yläkoulujen rehtorit (73 000 puntaa ) voisivat luopua kolmasosasta tulojaan. Sosiaalityöntekijällekin (30 000 puntaa) kansa tarjoaisi kahdeksan prosentin palkanalennusta.

Pienipalkkaisille lisää liksaa

Jos tämä BBC:n selvitys heijastaa kansan todellisia mielipiteitä, niin oikeudenmukaisessa palkkahaitarissa pienipalkkaisimmat saisivat kuudesosan suuripalkkaisimpien tuloista, jos omassa luokassaan pelaavat jalkapalloilijat jätetään pois laskuista.

Tosielmä on kaukana tästä ihanteesta. Sairaanhoitajat (29 000 puntaa) ovat ainoita, jotka saavat ansionsa mukaan, vaikka erilaiset teknikotkin (29 000 puntaa) pääsevät hyvin lähelle. He saavat vain prosentin liikaa.

Britit antaisivat mieluusti lisää liksaa monille ammattikunnille, joiden nykypalkat jäävät alle 25 000 punnan. Tämä on hyvin lähellä brittien keskimääräistä vuosipalkkaa ja täyspäivätyön mediaanipalkkaa. Mediaanipalkat ovat Britanniassa huomattavasti keskiarvopalkkoja matalampia, koska palkkahaitarin yläpäässä on runsaasti todella paljon ansaitsevia.

Lentoemännät, stuertit ja sihteerit saisivat yhdeksän prosentin palkankorotuksen. Hoitoapulaisten palkka nousisi 16 000 punnasta 24 000 puntaan, mutta kaupan kassat saisivat 36 prosentin korotuksellakin tyytyä vain 18 000 puntaan.

Palkkasokeus pienentää tuskaa

Brittiläinen palkkahaitari on jo monen vuosikymmenen ajan leventynyt. Tätä lamaa edeltävän buumin aikana korkeisiin palkkoihin suhtauduttiin jokseenkin myönteisesti. Pankkikriisin ja poliittisten skandaalien jälkeen ilmapiiri on kuitenkin kiristynyt. Hyväpalkkaisia karsastetaan.

Yhteiskuntarauhan takeena on kuitenkin palkkasokeus. Me emme oikeasti aavistakaan, mitä naapuri tai naapurilähiössä asuva ihminen ansaitsee.

Keskipalkkaiset luulevat, että isoimmat palkat ovat selvästi pienempiä kuin ne todellisuudessa ovat. Isopalkkaiset vähättelevät asemaansa ja kuvittelevat oikeasti, että heidänlaisiaan on paljon enemmän.

Juristit ja pankkiirit arvelevat, että palkansaajan täytyy ansaita 162 000 vuodessa kuuluakseen eniten ansaitsevaan kymmenesosaan. Oikeasti tähän joukkoon pääsee 45 000 punnalla.

Hyväpalkkaisten mielestä täyspäivätyön kohtuullinen minimipalkka olisi 20 000 puntaa vuodessa. He ovat autuaan tietämättömiä siitä, että heitä kaupoissa ja ravintoloissa palvelevat työntekijät ansaitsevat lähes puolta vähemmän.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?