Näin se onnistuu: Asunto muuttuu eläkkeeksi

Asunnon muuttaminen lisäeläkkeeksi saattaa toteutua. Keväällä julkisuuteen tullut hanke on edennyt ja virkamiesvalmistelu lakialoitteesta on jo loppusuoralla. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan poliittista tahtoa lakihankkeelle on.

21.9.2010 13:28 | Päivitetty 21.9.2010 13:28

Asunnon muuttaminen lisäeläkkeeksi saattaa onnistua. Keväällä julkisuuteen tuli tieto, että valtiovarainministeriö kehittää hanketta, joka mahdollistaisi asunto-omaisuuden muuntamisen lisäeläkkeeksi. Sen jälkeen lakialoite on edennyt hyvää vauhtia valtiovarainministeriössä kaikessa hiljaisuudessa.

Taloussanomien saamien tietojen mukaan poliittista tahtoa aloitteen läpiviemiselle on edelleen. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoo Taloussanomille, että markkinoiden luominen uudelle vakuutustuotteelle vaatii muutoksia verolainsäädäntöön. Katainen odottaa alivaltiosihteeri Martti Hetemäen vetämän verotyöryhmän lopullisia esityksiä vuoden lopulla. 

–  Tämänhetkisessä taloudellisessa tilanteessa ei ole tarkoituksenmukaista avata uusia verotukia, varsinkin kun verotuksen kokonaisuudistusta ja verotukia käsittelevän työryhmän työ on kesken ja loppuraportti valmistuu vuodenvaihteessa, Katainen sanoo.

Aikataulu tarkoittaa sitä, että asiasta päättäminen siirtyy seuraavalle hallitukselle.

Lisäeläke asuntokaupoista

Lakihankkeessa on kyse siitä, että suomalaiset voisivat muuttaa omaisuuttaan, kuten asuntonsa lisäeläkkeeksi. Finanssialan keskusliitto FK on ajanut hanketta. 

Ehdolla on ollut muun muassa malli, jossa eläkeläinen myisi asuntonsa ja sijoittaisi kaupoista saadun tuoton henkivakuutusyhtiöön. Tämä maksaisi eläkeläiselle sovittua eläkettä kuolemaan asti.

Myös käänteisen asuntolainan kaltainen malli on ollut esillä. Siinä eläkeläinen panttaisi tai kiinnittäisi esimerkiksi asuntonsa. Eläkeläinen säilyttäisi oikeutensa asua asunnossa.

Henkivakuutusyhtiö maksaisi eläkeläiselle asunnon arvoa vastaan kuukausittaista lisäeläkettä elinajan loppuun asti. Vakuutetun kuoltua henkivakuutusyhtiö myisi asunnon. 

Mallista hyötyjiä olisivat pitkäikäiset, joille vakuutusyhtiö maksaisi lisäeläkettä, vaikka asunnon arvo olisi jo syöty. Myös vakuutusyhtiö voisi hyötyä järjestelmästä, jos vakuutettu kuolee ennen kuin asunnon arvo on maksettu lisäeläkkeinä. 

Asunnosta eläkettä500–1 500 e/kk

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) on tehnyt suuntaa antavia laskelmia lisäeläkkeen suuruudesta. Vielä muutama vuosi sitten isolla osalla eläkeläiskotitalouksista varallisuus jäi alle 100 000 euron. Puolen miljoonan euron varallisuutta oli harvalla. 

Etla on laskenut kotitalouksien varallisuustietojen perusteella, että yli 85-vuotias voisi saada asunnosta lisäeläkettä 1 500 euroa kuukaudessa. 75–79-vuotiaille lisäeläke olisi noin 800 euroa kuukaudessa ja 65–69-vuotiaille 580 euroa. Juuri eläkepäivät aloittaneet 60–64-vuotiaat saisivat keskimäärin noin 500 euroa kuukaudessa. Laskelmissa ei ole otettu huomioon verotusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?