Tonttibarometri: Markkinoilla piristymisen merkkejä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tonttialesta on turha haaveilla

Tuoreen kyselyn mukaan tonttimarkkinat ovat piristymässä, mutta suurena pulmana on edelleen tarjonnan niukkuus. Se nostaa myös tonttien hintoja.

20.9.2010 10:56 | Päivitetty 14.10.2010 18:21

Ympäristöministeriön, Suomen Kuntaliiton ja Rakennusteollisuus RT:n tonttibarometrin mukaan asuntotontteja on edelleen tarjolla liian vähän kysyntään nähden. Tonttien kysyntä näyttää kyselyn mukaan olevan kasvussa myös jatkossa.

Omakotitonteista on pulaa erityisesti pääkaupunkiseudulla, muissa kasvukeskuksissa ja eräissä keskisuurissa kunnissa. Myöskään rivi- ja kerrostalotonttien tarjonta ei vastaa kysyntää.

Myös liike-, toimisto-, teollisuus- ja varastotonttien kysyntä on tänä vuonna kasvussa. Kuntien mukaan tonttien tarjontaa olisi tarvetta lisätä. Rakennusteollisuuden näkökulmasta toimitilatonttien tarjonta kuitenkin vastaa kysyntää.

Asunto- ja toimitilatonttien hintojen nousun odotetaan jatkuvan lähiaikoina. Eniten asuntotonttien hintojen ennakoidaan nousevan pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa

Toimitilatonttien hintojen odotetaan nousevan erityisesti pääkaupunkiseudun kehyskunnissa.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pitää myönteisenä sitä, että tonttimarkkinoilla näkyy piristymisen merkkejä.

– On valitettavaa, että samalla kun markkinoilla on tonteista pulaa, seisoo niitä myös tyhjillään valmiin kunnallistekniikan piirissä. Uusien tonttien tuottamisen ohella tulisi panostaa tyhjien tonttien markkinoille saamiseen etenkin kasvukeskuksissa. Myös Helsingin seudun asunto- ja tonttitarjontaa koskevaa aiesopimusta toteutettaessa tämä on tärkeää, Vapaavuori sanoo ympäristöministeriön tiedotteessa.

Selvityksen mukaan tonttimarkkinoiden suurimmat heikkoudet ovat edelleen kysynnän ja tarjonnan suuret alueelliset erot sekä yksityisten omistamien kaavoitettujen tonttien heikko saaminen markkinoille.

Pääkaupunkiseudulla, kehyskunnissa ja keskisuurissa kunnissa ongelmana on kuntien vähäinen raakamaan omistus. Pääkaupunkiseudulla ja kehyskunnissa kuntien maanhankintaa jarruttavat myös raakamaan korkea hinta ja maanomistuksen pirstaleisuus.

Yksityisten maanomistajien halukkuus myydä kaavoitettavaa raakamaata kunnalle on pysynyt vähäisenä. Rakennusteollisuuden edustajat arvioivat kiinnostuksensa raakamaan hankintaan lisääntyvän.

Maanomistajien kiinnostus kaavojen toteuttamista koskevien maankäyttösopimusten solmimiseen kunnan kanssa näyttää säilyneen ennallaan tai kasvaneen hiukan. Maankäyttösopimusten käytön hankaluudet liittyvät yleensä kaavan toteuttamisen kustannusten määrittämiseen ja niiden jakamisesta sopimiseen.

Ympäristöministeriö, Suomen Kuntaliitto ja Rakennusteollisuus RT seuraavat tonttimarkkinoiden kehitystä Suomessa. Nyt julkaistun barometrin vastauksia saatiin 54 kunnan tonttiasiantuntijalta ja 35 talonrakennusteollisuuden edustajalta. Tonttibarometrin kysely suunnattiin nyt ensi kertaa myös rakennusyhtiöille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?