7000 euroa menee helposti hukkaan asuntokaupassa

Välittäjän käyttäminen asuntokaupoissa on käytäntö, jota harva pysähtyy miettimään. Kauppatieteen tohtori Ari Hyytinen pysähtyi ja totesi, että välittäjän käyttö maksaa helposti tuhansia euroja. Säästyneet eurot voisi tohtorin mielestä käyttää hyödyllisemmin vaikkapa lainanlyhennyksiin.

17.9.2010 14:30 | Päivitetty 20.9.2010 8:29

Tutkimusvapaalla oleva professori Ari Hyytinen on blogissaan laskenut tavallisen, 60 neliön asunnon myynnin maksavan pääkaupunkiseudulla jopa 7 000 euroa – jos käyttää välittäjän palveluita.

Asuntojen neliöhinnat ovat nousseet koko maassa ja samalla prosenttiperustaiset välityspalkkiot ovat kivunneet ylöspäin. Vaikka prosentteina välityspalkkio on pieni, keskimäärin 3,5 prosenttia, summa itsessään kasvaa suureksi.

Hyytisen mielestä rahat olisi hyödyllisempää käyttää vaikkapa korkojen lyhennyksiin. Lisäksi hän epäilee, että välittäjän tuoma lisäarvo myyntiprosessiin on pieni ja joissakin tapauksissa suorastaan kyseenalainen.

Myyjällä on oma lehmä ojassa

Asuntojen kysyntä ylittää pääkaupunkiseudulla tarjonnan kevyesti, mikä nostaa hintoja. Välittäjien kilpaillessa keskenään heillä on houkutus arvioida asunto todellista kalliimmaksi, jotta saisi toimeksiannon myyjältä.

Vastaavasti paikkakunnilla, joilla kysyntä on pientä, välittäjä saattaa arvioida asunnon hinnan alhaisemmaksi, jotta kaupat syntyisivät nopeammin. Alhaiset arviot eivät ole ennenkuulumattomia pääkaupunkiseudullakaan.

Alimitoitetuille arvioille on looginen syy: välittäjän kannalta on samantekevää saadaanko asunnosta kymppitonni enemmän vai vähemmän, sillä ylimääräisestä menee 97 prosenttia myyjälle. Nopeat kaupat ratkaisevat.

Ei ihme, että välittäjät myyvät omia kotejaan keskimäärin kymmenen päivää kauemmin ja neljä prosenttia korkeammalla hinnalla kuin muiden asuntoja.

Internet korvaa välittäjän tiedot 

Hyytinen katsoo, että internet on tehnyt asuntojen hintojen arvioinnista ja potentiaalisten ostajien löytämisestä jo niin helppoa, että välittäjän asiantuntemusta tuskin tarvitaan muiden kuin erikoisempien asuntojen kohdalla.

Välittäjät tarjoavat myös apua kauppojen tekemisessä ja jakavat tietoa ostajaehdokkaille. Hyytisen mielestä näiden asioiden hoitaminen itse ei kysy niin paljon aikaa ja vaivaa, että useamman tuhannen euron kuluerä tuntuisi järkevältä.

Vaikka vaivattomuudesta ja turvallisuuden tunteesta haluaisi maksaa, kannattaa muistaa, että myyjä vastaa joka tapauksessa asunnon virheistä, ei välittäjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?