Asuntojen hinnat uhkaavat räjähtää käsiin

Asuntojen kysyntä ja tarjonta ovat niin pahassa ristiriidassa, että asuntojen hinnat uhkaavat räjähtää käsiin. Tätä mieltä on Kiinteistö-Tapiola. Hintojen jyrkkä nousu voi jatkua pitkäänkin, kun kankea kaavoitus rajoittaa tarjontaa ja muuttoliike lisää kysyntää. – Pienituloiset heitetään kohta ulos pääkaupunkiseudulta.

16.9.2010 12:27 | Päivitetty 13.10.2010 18:30

Markkinoilla on väläytelty kuplan mahdollisuutta asuntohinnoissa. Kiinteistö-Tapiolan mukaan koko maan hinnat ovat nousseet huhti–kesäkuussa seitsemän prosenttia viime vuodesta. Toimitusjohtaja Vesa Immonen ei kuitenkaan usko sen paremmin kuplaan kuin suuriin hintapudotuksiinkaan.

– Jos kuplalla tarkoitetaan selittämätöntä nousua, niin sellaista ei tällä hetkellä ole.

Immosen mukaan hintoja nostavat tutut seikat. Matala korkotaso, kuluttajien vahva luottamus talouteen ja valtion remonttiavustukset ruokkivat nousua jatkossakin lyhyellä aikavälillä.

Pääkaupunkiseudun hintakehitys vetää perässään muuta maata. Veturialueella hinnat ovat kivunneet huhti–kesäkuussa peräti 12 prosenttia viime vuodesta. Immosen mukaan jatkossa voi esiintyä heilahtelua, mutta yleinen "trendi ja suunta on suhteellisen jyrkästi ylöspäin".

Tarjonta ei toimi

Moni on aiheellisesti kysynyt, voiko asuntojen hintojen nousu jatkua vuosi toisensa jälkeen. Tapiolassa uskotaan hintojen nousuun myös pitkällä aikavälillä, vaikka holtittomaan ralliin kuluttajien kukkaronnyörit tuskin taipuvat.

– Jos uusien asuntojen tuotantomäärille ei tehdä jotain, ainoat jarruttavat tekijät ovat kuluttajien maksukyky ja vastuullisen lainanantajan lainananto, Kiinteistö-Tapiolan Vesa Immonen sanoo.

Asuntomarkkinoilla kysyntä ylittää tarjonnan kroonisesti. Tarjontaa tulisi lisätä, mutta toistaiseksi rakennusyhtiöt suosivat parempien katteiden tontteja. Immonen uskoo, että alalle tarvittaisiin lisää kilpailua.

Tapiola Pankin toimitusjohtajan Harri Lauslahden mukaan myös kaavoituksessa on ongelmia.

– Kateus on se tekijä, joka huolehtii, ettei tässä maassa kaavoiteta.

Aikaisemmin myös asuntoministeri Jan Vapaavuori on valittanut kuntien toimivan kaavoituksessa itsekkäästi. Kilpailu kunta kuntaa vastaan on johtanut jopa tilastoilla temppuiluun.

Muuttoliike luo kysyntää

Asuntojen kysyntää lisää yhteiskunnan rakenteellinen muutos. Muuttoliike maalta kaupunkeihin ei ole pysähtynyt, ja samaan aikaan pienemmistä kaupungeista muutetaan varsinkin pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle.

Samaan aikaan perherakenteet ovat murroksessa. Perinteisen ydinperhemallin mukaan elää aiempaa harvempi. Tilalle on tullut yksinasujien ja sinkkujen joukko, mikä näkyy varsinkin pienten asuntojen voimakkaana hinnannousuna.

Kysyntä ja tarjonta ovat tällä hetkellä ristiriidassa, johon Tapiola pankissa toivotaan korjausta.

– Muuten hinnat ja vuokrat räjähtävät käsiin, Immonen sanoo.

Helsingistä tuleerikkaiden kaupunki?

Tapiola Pankin Harri Lauslahti kysyy, miten hallituksen tuleva energiaverouudistus vaikuttaa asumisen hintoihin. Sähkön, maakaasun ja kaukolämmön hinnat näillä näkymin nousevat. Kaukolämmön hinnannousu iskisi suoraan keskituloisiin kaupunkiasukkaisiin.

Vuonna 2012 tulevat voimaan myös uudet rakennusmääräykset. Uusissa taloissa on sen jälkeen oltava entistä paksummat ikkunat ja paremmat eristeet. Samalla rakennuskustannukset nousevat, mikä ei asuntojen hintoja ainakaan laske.

Lauslahden pelkona onkin, että keskiluokan pienituloisempi osa heitetään ulos pääkaupunkiseudulta. Näin voi käydä, sillä vaikka kuluttajien maksukyky rajoittaakin hintojen nousua, se ei riitä pysäyttämään sitä.

Kiinteistö-Tapiolan Vesa Immosen mukaan silloin pohditaan, kuka tulee tekemään sairaanhoitajan ja tarjoilijan työt.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?