Handelsbanken: Tämä voi tuoda uuden laskukauden

Finanssipolitiikan liian nopea kiristäminen voi aiheuttaa uuden laskukauden, Handelsbankenin suhdannekatsauksessa sanotaan. Suurin riski on joissakin Euroopan maissa.

16.9.2010 12:04 | Päivitetty 13.10.2010 18:36

Suhdannenousu saattaa tyssätä kotitalouksien kysynnän heikkenemiseen, asuntojen ylituotantoon tai finanssipolitiikan nopeaan tiukentamiseen, Handelsbanken varoittaa suhdannekatsauksessaan.

Noidankehä voi syntyä jo pienistä kasvun hidastumisen merkeistä: Työttömyyden kasvu sysäisi asuntomarkkinat laskuun, mikä heikentäisi kotitalouksien tasetta ja luottamusta tulevaisuuteen sekä lisäisi säästämistä.

Asuntojen hintojen lasku ja konkurssien lisääntyminen kasvattaisivat pankkien tappioita.

Handelsbankenin mukaan suurin riski tällaisen noidankehän syntymiseen on Yhdysvalloissa ja Euroopan velkaisimmissa maissa. Yhdysvalloissa keskuspankki on valmis toimiin, mikäli tällainen uhkakuva toteutuisi. Euroopan keskuspankin reagointi on sen sijaan arvoitus, koska euroalueeseen kuuluu hyvin eri tilanteissa olevia maita.

Uhkakuva on toteutumassaEuroopassa

Uusi laskusuhdanne voi olla mahdollinen, jos finanssipolitiikkaa kiristetään ennen kuin talouden toimeliaisuus on vakautunut.

– Uhkakuva on jo toteutumassa monissa Euroopan maissa, jotka ovat kuluvan vuoden aikana joutuneet leikkaamaan budjettejaan luottamuksen palauttamiseksi ja korkeiden riskipreemioiden välttämiseksi, Handelsbankenin suhdannekatsauksessa sanotaan.

Yhdysvalloissa ja Kiinassa raha- ja finanssipolitiikkaa tyypillisesti kevennetään, kun kasvun tyrehtyminen uhkaa työllisyyttä. Kasvuun voi silti tulla tilapäinen notkahdus, vaikka taloutta elvytettäisiin.

Handelsbanken arvioi, että Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna 2,7 prosenttia ja ensi vuonna 2,2 prosenttia. Euroalueen kasvu jää tänä vuonna 1,7 prosenttiin ja ensi vuonna 0,7 prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?